Diari Més

Torra situa la reunió amb Sánchez a l'octubre i l'insta a concretar una proposta en comptes «d'amenaçar» amb el 155

El president de la Generalitat s'ha mostrat «sorprès» per les declaracions del seu homòleg espanyol i insisteix que la seva obediència és al Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encaixen les mans a les portes del palau de la Moncloa.

Torra i Sánchez es reuneixen per tal de recuperar relacions i amb l'autodeterminació sobre la taulaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que la segona reunió amb Pedro Sánchez serà a l'octubre. Torra ha instat al cap de l'executiu espanyol a concretar una proposta per a Catalunya en comptes «d'amenaçar» amb una nova aplicació de l'article 155. «Semblava que ara entràvem en una nova etapa de diàleg i negociació», ha expressat Torra, que s'ha mostrat «sorprès» per les paraules de Sánchez. En aquest sentit, el president ha advertit al seu homòleg espanyol que la seva obediència «és al Parlament». En relació a la polèmica amb els llaços grocs, Torra ha coincidit amb l'expresident Carles Puigdemont, i ha demanat a tots aquells que tenen actituds violentes «que no intentin» fracturar la societat catalana perquè «no ho aconseguiran».

La segona trobada entre els governs català i espanyol serà el proper octubre. Així ho ha avançat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha aprofitat per emplaçar Pedro Sánchez a negociar, i ha mostrat la seva sorpresa per les paraules del cap de l'executiu espanyol en relació a una possible nova aplicació de l'article 155 a Catalunya. «És veritat que el PSOE va votar a favor del 155, però fins ara només havíem escoltat les amenaces d'un determinat partit polític», ha reblat Torra, que ha recordat que «sempre seran» a la taula del diàleg.

El cap de l'executiu català ha deixat clar que «es deu al mandat del Parlament» i ha instat Sánchez a fer una proposta per a Catalunya. «Espero que ens presenti un projecte polític per resoldre el que és un problema polític», ha reblat Torra.

El president de la Generalitat ha detallat que ara mateix hi ha «dues qüestions centrals» en relació a Catalunya i que pretén debatre amb Sánchez durant la trobada. D'una banda la situació dels «presos polítics i exiliats» i de l'altra el mandat del Parlament. Torra, però, no ha concretat si presentarà una nova proposta més enllà del referèndum.

Intransigència amb «els violents»

El cap del Govern també ha fet referència a la problemàtica amb els llaços grocs. En aquest sentit, el president ha lamentat l'actitud de Ciutadans a qui ha demanat «màxima fermesa» a l'hora de condemnar les agressions.

Torra ha advertit als violents –com va fer Puigdemont- que «no intentin fracturar la societat catalana» perquè, ha assegurat, «no ho aconseguiran». «Hi han uns valors republicans que ens fan poble com són la igualtat, la solidaritat, la fraternitat i el valor de la pau», ha conclòs.

El president ha fet aquestes declaracions a Perpinyà durant la visita a la Bressola de Sant Galdric. Abans, Torra ha visitat la Casa de la Generalitat d'aquesta localitat. A la tarda, està previst que visiti l'estadi els Dragons Catalans de rugbi i inauguri l'exposició '55 urnes per la llibertat'.

Tot plegat després d'haver-se reunit amb l'alcalde de Perpinyà, Jean Marc Pujol, qui es va mostrar crític amb els llaços grocs i que va assegurar que a Espanya «no hi ha presos polítics».

tracking