Diari Més

Societat

Gairebé 20.000 dones van avortar a Catalunya el 2017, més del 31% són menors de 24 anys

A Tarragona es van practicar el 7,5% de les interrupcions voluntàries de l'embaràs

Es van produir uns 54 avortaments diaris

Gairebé 20.000 dones van avortar a Catalunya el 2017, més del 31% són menors de 24 anysFlickr

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Catalunya es van practicar un total de 19.686 interrupcions voluntàries de l'embaràs (IVE) el 2017, fet que suposa uns 54 avortaments diaris, dels quals més del 31% es van concentrar en el grup de dones menors de 24 anys.

Aquestes són algunes de les dades del recent informe elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat «Estadística de la interrupció voluntària de l'embaràs a Catalunya», que recull informació relativa a les IVE practicades en centres sanitaris públics i privats autoritzats per a això a Catalunya.

L'informe recorda que els centres autoritzats han de proporcionar les dades sobre les IVE que duen a terme, d'acord amb l'Ordre de 10 de desembre de 1986 del Departament de Salut.

El document recull les IVE dutes a terme a dones residents i no residents a Catalunya, les edats de les quals se situïn entre 15 i 44 anys, i aclareix que les dades són provisionals atès que no estan incloses les IVE practicades fora de Catalunya a dones que viuen a la comunitat.

Segons l'informe, el 73,6% de les IVE es van practicar en dones que viuen a la província de Barcelona; el 9,3% a dones de la província de Girona; el 7,5% a les de Tarragona; i un 4,1% a les de Lleida, que són percentatges molt similars als de l'any 2016.

La resta (5,4% d'IVE) correspon a dones nascudes a Catalunya però que resideixen fora, majoritàriament a l'estranger (4,3%).

El perfil sociodemogràfic de les que es van sotmetre a una IVE és el d'una dona amb una mitjana d'edat de 29,1 anys, amb estudis secundaris (53%) i que treballa per compte d'altri (59%).

Prop de la meitat de les dones que es van sotmetre a una IVE (48,5%) no té cap fill i el 63,4% declara no haver-se sotmès a cap IVE anterior.

La meitat de les dones havien estat ateses en un centre de planificació familiar públic (50,0%), davant del 12,6% en els centres de planificació privats, mentre que el 24,7% no van visitar cap centre de planificació i el 10,2% van ser ateses en altres tipus de centres.

Sobre característiques de la intervenció, les IVE realitzades amb tractament farmacològic (combinació de mifepristona i misoprostol) ha seguit la tendència dels últims anys i representa el 43,4% del total.

Segueix augmentant el percentatge d'IVE realitzades en centres d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), mentre que disminueixen les realitzades tant en centres hospitalaris com extrahospitalaris.

Així, les IVE realitzades als ASSIR i la unitat assistencial representen el 34,0%; les dutes a terme als centres hospitalaris el 7,5% i les practicades als centres extrahospitalaris, el 58,5%.

Com els últims anys, la mitjana de temps de gestació en el moment d'interrompre l'embaràs és de 8 setmanes. En els ASSIR, la mitjana de setmanes de gestació és de 6,4, en els centres extrahospitalaris és de 8,4 i en els centres hospitalaris és de 12 setmanes.

El motiu d'IVE a petició de la dona segueix sent el més freqüent (89,5%), seguit del risc greu per a la vida o la salut de l'embarassada (7,2%), risc d'anomalies fetals (3,0%) i risc d'anomalia fetal incompatibles amb la vida (0,3%).

Malgrat que el mètode d'IVE més utilitzat és la combinació de dilatació i aspiració, amb un 48,6%, aquest va en disminució i li segueix el tractament farmacològic.

Per territoris, la regió sanitària amb la taxa d'IVE més alta és la de Barcelona (71,5%), seguida de Girona (11%), Camp de Tarragona (6,5) i Catalunya Central (5,3%).

tracking