Diari Més

Puigneró aposta per crear una «nació digital en forma de república» amb el desplegament del Consell de la República

El conseller assegura que «sense eines digitals» no haguessin aconseguit l'1 d'octubre

Pla tancat del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Puigneró aposta per crear una «nació digital en forma de república» amb el desplegament del Consell de la RepúblicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assegurat que Catalunya ha de crear «una nació digital en forma de república» abans no es pugui «desplegar» la república catalana de «forma física». El conseller creu que l'estat espanyol encara funciona en «format analògic» i això comporta que en el món digital, segons Puigneró, els catalans siguin «invencibles». A més, el titular de Polítiques Digitals ha afirmat que una vegada es desplegui el Consell de la República servirà per crear noves jornades similars al 27 d'octubre i a l'1 d'octubre. De fet, Puigneró ha assegurat que «sense eines digitals» no s'hagués aconseguit arribar tan lluny amb el referèndum de l'1 d'octubre, ja que «tots estàvem en grups de 'whatsapp' per organitzar» els col·legis, les urnes o el cens digital.

Jordi Puigneró ha fet aquestes declaracions durant la conferència 'Cap a l'Estat virtual?' de la segona jornada de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que es celebra des d'aquest divendres a Prada (Catalunya del Nord).

El conseller també ha especificat que el govern català està treballant per crear la identitat digital ciutadana, que ha de permetre una participació més activa dels catalans en les administracions dins del món virtual.

Segons el conseller, el Govern lluitarà per «formar, capacitar i empoderar» a la ciutadania dins del món digital i oferint-li protecció per a ciberatacs. Puigneró veu «clau» aquest pas perquè el poble català pugui «surfejar» el «tsunami» que suposarà la revolució digital en l'economia global.

El conseller ha comparat els canvis que va comportar en la societat la revolució industrial i ha recordat que Catalunya va adaptar-s'hi incorporant les màquines de vapor en les seves indústries o maquinària en les explotacions agrícoles. Per això Jordi Puigneró creu que el poble català també pot afrontar ara el nou repte digital i construir «infraestructures d'estat» dins del món digital.

De fet, ha fet referència a la creació de la xarxa de caixes d'estalvi, el servei de mútues o els ateneus durant el segle XIX i ha remarcat la importància que han tingut aquestes «institucions» a nivell econòmic i social. Puigneró ha remarcat que totes aquestes iniciatives es van crear des de la «societat civil» i per això ha apuntat cap a la ciutadania per contribuir activament a construir noves iniciatives virtuals que podrien convertir-se en «estructures d'estat» en un futur.

De la mateixa manera, el titular de Polítiques Digitals considera que el govern català també ha de treballar per millorar en l'accessibilitat de les administracions a Internet, oferir més gestions a distància i, fins i tot, treballar per crear el «vot electrònic real».

En aquesta línia, ha matisat que Estònia està construint una «nació digital» en què, en cas de possible invasió, el govern estonià pugui «continuar existint sense dominar el territori físic». Per exemple podria convocar eleccions i la gent podria votar de forma electrònica o oferir serveis als ciutadans a distància. Per això el conseller veu necessari que Catalunya segueixi les mateixes passes que el govern bàltic.

Sanchís remarca la força de TV3 i la necessitat d'entrar en el món digital

En la mateixa conferència, el director de TV3, Vicent Sanchis, també ha parlat sobre el paper que té la cadena de televisió pública en l'àmbit digital. Segons Sanchis, actualment TV3 és líder en audiències de televisió, però això pot importar ben poc quan es mesuri el nombre de reproduccions d'un vídeo a la xarxa. El director ha detallat que potser per Catalunya pot sembla molt important que un «vídeo del 'Polònia' tingui un milió de visualitzacions», però això traduït a escala global és molt poc.

Per això, el director de TV3 ha explicat que una de les prioritats per a la televisió catalana ha estat «aliar-se» amb Netflix, la principal distribuïdora de continguts audiovisual en 'streaming'. Sanchis ha detallat que de moment l'empresa ja està oferint dues ficcions catalanes ('Merlí' i 'Benvinguts a la família') i ja hi ha firmada la compra per a dues ficcions més que properament estrenarà TV3.

De tota manera, Vicent Sanchis ha afirmat que a la televisió pública li queda camp per recórrer en el món digital, però que la falta de recursos econòmics impedeixen poder treballar a la cadena per fer-se un lloc en aquest àmbit. Tot i així, el director ha refermat el compromís per estendre el català a les xarxes perquè «existeix més que mai i no es pot menysprear».

tracking