Diari Més

17A: un any després

Pengen dues pancartes contra el Rei a la plaça Catalunya i a la Rambla

Els Mossos diuen que la competència per instar a retirar el cartell és municipal, amb l'obertura d'un expedient

Pancarta contra el Rei penjada a la plaça de Catalunya.

Pengen dues pancartes contra el Rei a la plaça Catalunya i a la RamblaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre dijous a la nit i aquest divendres al matí han penjat dues pancartes contra el rei Felip VI, una en un edifici situat al número 9 de la plaça de Catalunya de Barcelona i l'altra al Pla de l'Os, just davant del mosaic del Pla de l'Os, on es va aturar la furgoneta que conduïa Younes Abouaaqoub ara fa un any. Posteriorment, cap a les deu del matí, s'ha desplegat un altre cartell, en el mateix edifici de davant del mosaic de Miró, en solidaritat amb els presos polítics. Els Mossos d'Esquadra han enviat un comunicat en el qual diuen que «la competència per instar a retirar el cartell és municipal, amb l'obertura de l'expedient corresponent» i expliquen «només està justificada una actuació per via d'urgència» per treure'l «si aquesta instal·lació posa en perill la seguretat dels bens i les persones» i «si hi ha un ancoratge deficient que comporti la seva caiguda imminent», cosa que «no és així».

Un equip de muntanya de la policia catalana ha treballat aquest divendres a la matinada a l'edifici de plaça Catalunya per comprovar que la pancarta estigui ben lligada i a la part baixa de l'immoble s'ha establert un perímetre de seguretat per si cau.

Els Mossos d'Esquadra han explicat que «la instal·lació d'una pancarta en un edifici està condicionada a l'obtenció del corresponent permís per part de l'Ajuntament de Barcelona» i que la seva retirada «només està justificada» si hi ha un «encolatge deficient que comporti la seva caiguda imminent».

La pancarta de la Rambla de Barcelona ha aparegut aquest dijous al matí, just davant del mural el Pla de l'Os de Miró, on es va aturar la furgoneta que conduïa Younes Abouyaaqoub ara fa un any. Al cartell s'hi pot llegir en anglès «les seves guerres, els nostres morts. Catalunya en solidaritat amb les víctimes» i hi ha un dibuix amb la silueta del monarca. Precisament, aquest divendres al matí les autoritats i les famílies de les víctimes han fet una ofrena floral sobre el mosaic de Miró.

Unes hores després, cap a les deu del matí d'aquest divendres, s'ha desplegat una altra pancarta en solidaritat amb els presos polítics en el mateix edifici, just davant del mosaic de Miró. Al cartell s'hi pot llegir: «Llibertat preses i presos polítics. Sense ells aquest acte és una estafa».

L'altra pancarta contrària a la presència del rei es va penjar dijous cap a les 11 de la nit. Té uns quinze metres i està situada a la cinquena planta d'un edifici situat al número 9 de la plaça Catalunya de Barcelona, Al cartell hi ha escrit en anglès «El rei espanyol no és benvingut als Països Catalans». La policia catalana està fent gestions amb els titulars de l'edifici per saber si havien donat el vistiplau perquè es penges el cartell. Tot i que hi ha una part de la pancarta que no està ben amarrada, concretament on hi ha una imatge del rei cap per avall, els mossos han determinat que no hi ha risc que caigui.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat, Quim Torra, considera que la pancarta «s'emmarca dins els temes de la llibertat expressió» que entén que és un «principi constituent». Amb tot, ha precisat que la competència per retirar-la és de l'Ajuntament de Barcelona.

Una pancarta despenjada al Pla de l'Ós, davant el mosaic de Miró de la Rambla, resa: «Les seves guerres, els nostres morts. Catalunya en solidaritat amb les víctimes».

Pengen dues pancartes contra el Rei a la plaça Catalunya i a la RamblaACN

tracking