Diari Més

17-A: un any després

La Rambla es desperta per honorar les víctimes del 17-A un any després del seu pitjor malson

Al llarg del dia es preveuen actes de condemna dels atacs terroristes a tot el territori

Rams de flors i objectes de tot tipus dipositats al mural de Miró de la rambla de Barcelona en record a les víctimes dels atemptats.

La Rambla es desperta per honorar les víctimes del 17-A un any després del seu pitjor malsonEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Rambla veu aixecar un nou dia amb sentiments enfrontats, entre la crida per la pau, la ràbia pel dolor causat i les ganes d'honorar les víctimes del pitjor dels malsons que ha viscut Barcelona en els darrers 30 anys. Fa just un any la cèl·lula jihadista de Ripoll colpejava el cor turístic de la capital catalana i una furgoneta s'enduia per davant la vida de catorze innocents i provocava desenes de ferits –dues persones més moririen hores després a la Diagonal i a Cambrils. Des de llavors, el 17-A quedarà per sempre gravat en la memòria dels catalans i aquest divendres, coincidint amb el primer aniversari dels atemptats, se succeeixen arreu del territori actes commemoratius. Les principals convocatòries tenen lloc al centre de Barcelona. El Pla de l'Os de Miró es torna a omplir de flors i espelmes i la plaça de Catalunya acollirà l'acte més solemne de record a les víctimes.

Persianes amunt, soroll de cafeteres, els primers turistes, barcelonins amb rostre amarg i centenars de mitjans de comunicació omplen la Rambla de Barcelona des de primera hora del matí. Fa un any que el terrorisme jihadista va posar la ciutat de cap per avall i ara, un any després de la massacre, torna a ser moment per recordar les víctimes.

Com ja va passar llavors, l'espontània solidaritat dels barcelonins torna a fer desaparèixer el famós mural de Miró sota una catifa del flors i records, i el silenci s'apodera per moments d'un dels punts de més ebullició de la ciutat. Pel pla de l'Os passaran al llarg del dia centenars de persones anònimes, autoritats i representats de diversos sectors polítics, econòmics i socials.

A les deu del matí es farà l'ofrena institucional a les víctimes, amb presència de les més altes autoritats de la ciutat, del Govern de Catalunya i també de l'estat espanyol. També hi assistiran representants de Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats, així com de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis d'algunes de les víctimes.

Més tard hi seran també els representants dels CDR, el gremi de taxistes de Barcelona, que protagonitzarà una marxa lenta pels carrers de Barcelona i fins a la Rambla, o els mateixos comerciants de la Rambla i el mercat de la Boqueria, que enlairaran globus blancs en record a les víctimes.

L'altre punt d'atenció de la jornada serà la plaça de Catalunya, on es farà l'acte institucional de record a les víctimes. Estarà conduït per la periodista Gemma Nierga, inclourà la lectura d'un manifest en les set llengües de les víctimes mortals i la interpretació del 'Cant dels Ocells' per part de les escoles municipals de música de Barcelona.

Ens els darrers dies, la tensió política a Catalunya ha provocat que s'hagin fet constants crides a la neutralitat d'aquest acte i a no utilitzar les víctimes del 17-A com a arma política. Tot i això, està previst que abans de l'acte es concentri a l'alçada de Canaletes la Unió Monàrquica, que convoca un acte de suport al rei Felip VI.

Reunió extraordinària de Govern

Més enllà dels principals actes oficials a la Rambla i a plaça Catalunya, l'agenda del Govern començarà a tres quarts de nou del matí, amb una reunió extraordinària presidida per Quim Torra, que posteriorment oferirà una declaració institucional amb motiu de la commemoració del 17-A.

A la tarda, una representació del Govern encapçalada pel president es desplaçarà a Sant Joan de Vilatorrada per reunir-se amb l'exconseller Joaquim Forn a la presó de Lledoners i participar en l'acte organitzat per l'ANC i Òmnium a les portes del centre penitenciari per homenatjar les víctimes dels atemptats, així com als cossos d'emergències que van actuar després de l'atac.

Un monòlit per a Pau Pérez i una missa per a Pepita Codina

També fora de la capital catalana, alguns dels actes més emotius que es preveuen tindran lloc al vespre als municipis de Vilafranca del Penedès i a Sant Hipòlit de Voltregà (Osona), viles natals de Pau Pérez i Pepita Codina, dues de les setze víctimes mortals dels atemptats terroristes.

Pau Pérez és el jove que va topar a la Diagonal amb el conductor de la furgoneta de la Rambla, Younes Abouyaaqoub. El terrorista el va assassinar per continuar la seva fugida en cotxe i va acabar abandonant vehicle i cos a Sant Just Desvern. Ara l'Ajuntament de Vilafranca instal·la un monòlit a de marbre l'entrada de la zona esportiva municipal, en record al jove.

A Sant Hipòlit de Voltregà es farà un acte senzill de record i afecte a Pepita Codina i una missa a l’Església Parroquial en record al conjunt de víctimes dels atemptats terroristes. Arreu del país també s'han convocats minuts de silenci davant diferents Ajuntaments al llarg de tot el dia.

tracking