Diari Més

Els atemptats del 17-A

Un germà del terrorista de les Rambles va fer saltar les alarmes al comprar-se una disfressa de policia

La va adquirir sis mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Younes Abouyaaqoub, autor material de l'atemptat de Barcelona, el 17 d'agost de 2017.

Un germà del terrorista de les Rambles va fer saltar les alarmes al comprar-se una disfressa de policiaAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un germà de Younes Abouyaaqoub, el terrorista de les Rambles, va fer saltar les alarmes al comprar el febrer passat, pocs dies abans del carnaval i de què es complissin sis mesos del 17-A, una disfressa de policia, de manera que se'l va sotmetre a un seguiment per amenaça d'atemptat, que no es va consumar.

Així ho revela un informe de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, a què ha tingut accés Efe, remès al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, que investiga els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils (Baix Camp) del passat 17 d'agost, en els que van morir 16 persones i més d'un centenar van quedar ferides.

Segons l'informe, que figura en els 21 volums del sumari del cas sobre els que el jutge ja ha aixecat el secret, els Mossos sotmetien a vigilància i seguiment Hicham Abouyaaqoub, germà de dos dels integrants de la cèl·lula abatuts després dels atemptats: Younes, que era el conductor de la furgoneta que va sembrar el terror a la Rambla, i Houssaine, un dels joves que va participar en l'atac al passeig marítim de Cambrils.

En el marc d'aquests seguiments, els Mossos van detectar que el 2 de febrer del 2018 un veí de Ripoll, Mustapha C. anava a buscar Abouyaaqoub a casa seva d'aquesta localitat gironina i es dirigien cap a Vic (Osona), on van coincidir amb una dona, Anas E.M.

Les tres persones van entrar a Vic en un establiment dedicat a la venda de disfresses i petards i es van provar una disfressa de policia amb armilla que simulava ser antibales, segons detalla l'informe, que aporta fotografies dels tres sospitosos a l'interior del local.

Segons l'informe, les tres persones van sortir de l'establiment cap a les 20:15 hores, portant una bossa de plàstic que no tenien en entrar, davant el que els agents que feien el seguiment van sospitar que havien comprat les disfresses.

Aquest extrem va ser corroborat als Mossos per una dependenta de l'establiment, que va confirmar que Abouyaaqoub i els seus dos acompanyants havien adquirit tres vestits complets de policia.

«No cap dir que aquest fet va resultar especialment sorprenent per als investigadors, sent tan recents els atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp), on van morir diversos dels seus amics o fins i tot dos germans d'Hicham Abouyaaqoub», sosté l'informe.

Davant aquesta situació, els Mossos d'Esquadra van planificar un dispositiu especial de vigilància i seguiment de'Hicham Abouyaaqoub i els seus dos amics, que va estar vigent fins al 17 febrer, davant la possibilitat que utilitzessin les disfresses per «cometre algun tipus d'acció terrorista» aprofitant que aquells dies se celebraven rues de carnaval i que es complia el mig any dels atemptats d'agost.

Donada la gran quantitat de poblacions en les quals se celebraven els carnavals, es va sotmetre els investigats a un «exhaustiu control de les seves activitats amb la finalitat d'impedir qualsevol possible acte que tinguessin intenció de perpetrar», segons ressalta l'informe.

D'aquesta forma, el dispositiu va buscar «garantir en tot moment» el control de les activitats diàries dels tres sospitosos, amb vigilància a les seves cases -els tres són veïns de Ripoll- i seguiments.

L'11 de febrer, quan se celebraven rues de carnaval en diverses poblacions pròximes a Ripoll, els Mossos els van seguir cap a un bar d'aquesta localitat, del que van sortir i van tornar a casa, sense detectar res rellevant.

Posteriorment, el 17 de febrer, coincidint amb una rua de carnaval a Ripoll i amb els sis mesos dels atemptats, els tres sospitosos van passar gran part del temps en un bar d'aquesta localitat gironina, del que sortien i entraven en diferents ocasions per realitzar trajectes en vehicle per la població.

Segons els Mossos, aquests trajectes en cotxe eren «fins a cert punt poc comprensibles», ja que acabaven tornant al bar.

Els tres sospitosos van realitzar els trajectes «aparentment sense sentit i a baixa velocitat», de manera que els investigadors dedueixen que podien estar prenent mesures de «contra-vigilància».

Els Mossos conclouen a l'informe remès al jutge que el dispositiu que van dissenyar va tenir com a finalitat «tenir vigilats» als investigats i «va garantir la seguretat col·lectiva», ja que els tres sospitosos van estar vigilats «davant el risc d'una possible amenaça que finalment no es va consumar».

«En cap moment es va observar als investigats disfressats de policies ni realitzant cap il·lícit penal i/o acte preparatori i es desconeix el motiu pel qual van adquirir les disfresses de policia o si aquests seran utilitzats en un futur», remarquen els Mossos.

tracking