Diari Més

Puigdemont: «No és qüestió de com de llarg, curt, fàcil o complex és el camí, sinó que hi ha camí, i té un final bo»

El president Quim Torra denuncia que el judici als «presos polítics» és una «farsa» però demana jugar «sempre net» i continuar amb una lluita «pacífica»

El president Quim Torra aixeca un puny al costat de Puigdemont, en un acte a Waterloo.

Puigdemont: «No és qüestió de com de llarg, curt, fàcil o complex és el camí, sinó que hi ha camí, i té un final bo»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'expresident Carles Puigdemont ha assegurat aquest dissabte en un acte pel seu retorn a Bèlgica que «hi ha camí» per aconseguir la república catalana. En un discurs des del balcó de la 'Casa de la República', a Waterloo, Puigdemont ha dit que «no és qüestió de com de llarg, curt, fàcil o complex és el camí, sinó que hi ha camí, i té un final bo».

L'expresident ha reclamat la llibertat «immediata» dels presos polítics. «La llibertat que anhelem, per la qual lluitem, comença per exigir la llibertat dels companys empresonats, és un deure inexcusable», ha assegurat. Segons Puigdemont, els nou «presos polítics» no han de passar «ni un sol minut més a les presons».

Per la seva banda, el president Quim Torra ha lamentat que el judici contra ells és una «farsa», i ha reiterat que el fet que els polítics «exiliats» siguin lliures ho demostra. «Hem vist que a Europa, a l'Europa lliure que jutja lliurement i on hi ha separació de poders, avui els nostres exiliats són tots aquí», ha dit Torra.

Puigdemont ha arribat a la seva residència a Waterloo, Bèlgica, a quarts de quatre de la tarda, poc abans de l'inici d'un acte per celebrar el seu retorn que s'ha centrat, sobretot, en el record als presos i els «exiliats». Representants de l'ANC, Òmnium, la Plataforma per la Llengua, el raper Valtonyc, el casal català de Brussel·les, l'advocat Ben Emmerson o la filla de Joaquim Forn, Anna Forn, que ha parlat en nom de l'Associació pels Drets Civils, han participat a l'acte.

«Estem al costat correcte de la història», ha dit Puigdemont, assenyalant que cal treballar perquè «cap generació futura hagi de pagar els terribles costos de la conquesta de la llibertat».

«No sabem quant temps ens prendrà, jo no sabia què passaria quan tornava de Finlàndia», ha admès Puigdemont, recordant la seva detenció. «Però tenia esperança que aquell viatge acabaria bé, i després d'aquest parèntesi obligat, ara reprendrem el fil roig que ens ha portat fins aquí», ha explicat.

Puigdemont ha volgut agrair als diversos centenars de persones que han anat a rebre'l a Waterloo que hagin «desafiat sol, distància, vagues i vacances» per acompanyar-los. «Avui és un dia simbòlicament important, però carregat, també, de sentiments contraposats», ha dit Puigdemont, recordant els presos.

Per la seva banda, el president Quim Torra ha assegurat que és «indecent» que a l'Estat hi hagi «presos polítics» i ha remarcat que «la causa de la independència és una causa justa». «No permeteu mai que ningú gosi ni posar una lleu taca en aquesta lluita», que ha reclamat que es mantingui sempre pacífica i democràtica, i amb les urnes com a element central. Torra ha dit que la casa de Puigdemont a Waterloo és «la casa de tots» perquè és «la casa de la república».

Missatge dels presos

La filla de Joaquim Forn, Anna Forn, ha llegit un escrit en nom dels nou presos catalans, que han enviat el seu «escalf i satisfacció» per la situació de Puigdemont i la resolució dels jutges alemanys. «Ens manifestem dignes i forts en el compromís de la causa de la República, fins ben aviat a Catalunya», han dit els presos des de Lledoners, Puig de les Basses i El Catllar.

L'ANC i l'Òmnium també han intervingut en l'acte, amb missatges pels presos i reclamant que Puigdemont pugui tornar «al Palau de la Generalitat» en el futur pròxim. Per la seva banda, el raper Valtonyc ha dit que ell no creu en «partits o sigles» però «sí en persones». «Hi ha persones molt vàlides que estan fent feina per donar legitimitat al referèndum», ha dit.

El raper, que viu a Bèlgica per evitar la presó, ha dit que l'Estat «és una dictadura, com Turquia». «No podem opinar, no podem cantar, no ens podem manifestar», ha denunciat. «Avui sóc jo l'exiliat, però demà pots ser tu, un germà, un fill o un amic. Ho permetrem? Els drets no els regala ningú, es conquereixen», ha avisat.

Per la seva banda, l'advocat internacional Ben Emmerson ha exposat que Pedro Sánchez hauria de treballar per l'alliberament dels presos si vol aconseguir una solució política per Catalunya. El lletrat ha dit que la sentència d'Alemanya constata que el moviment independentista català té «una naturalesa fonamentalment pacífica». «Això és un punt d'inflexió important», ha dit.

tracking