Diari Més

Judicial

El Tribunal Constitucional rebutja per unanimitat suspendre la presó preventiva de Rull i Turull

La defensa havia recorregut al tribunal al·legant vulneració de drets fonamentals com la representació política i l'accés a càrrecs públics

El diputat de Junts per Catalunya Josep Rull agafa per l'espatlla al candidat a la investidura i també diputat de JxCAT, Jordi Turull, abans d'entrar a la seu del Tribunal Suprem.

Comencen les vistes per decidir si Turull, Rull, Romeva, Bassa i Forcadell entren a la presóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat suspendre la presó preventiva de Josep Rull i Jordi Turull. La defensa dels dos exconsellers havia presentat un recurs d'empara al tribunal després que tant el jutge Llarena com la Sala d'Apel·lacions del Suprem rebutgessin deixar-los lliures. Segons la defensa, mantenir-los en presó preventiva vulnerava drets fonamentals com el de la llibertat, la representació política i l'accés a càrrecs públics ja que, en especial en el cas de Turull, va tornar a la presó el 23 de març quan era oficialment candidat a presidir la Generalitat. El tribunal cita diferent jurisprudència i assegura que tot i que la presó provisional pot generar «perjudicis irreparables», si ara la suspèn el tribunal equivaldria, segons el TC, a un «atorgament anticipat de l'empara».

El ple del Tribunal Constitucional ha dictat una interlocutòria on, de manera unànime, els magistrats acorden no deixar en llibertat Rull i Turull. Ho fa després d'admetre a tràmit el passat 5 de juny el recurs d'empara, estudiar-ne la situació i dictar ara sentència. La seva defensa havia presentat l'escrit contra la decisió de la sala d'apel·lacions del Suprem, que el passat 17 de maig es va alinear amb Llarena i va decidir mantenir-los a tots dos entre reixes.

Segons el seu advocat, Jordi Pina, la presó preventiva vulnera drets fonamentals com el de la llibertat, la representació política i l'accés a càrrecs públics. En la interlocutòria, els magistrats rebaten aquesta afirmació i apunten, com és habitual, que el TC no aixeca aquesta mena de mesures cautelars. De fet, assenyalen que de manera «constant i indubtable» que en aquesta mena de peticions aixecar una presó provisional seria «atorgar de manera anticipada l'empara», ja que encara no hi ha hagut judici.

Sobre la suposada vulneració del dret a participar en política, el TC diu que «tal limitació es recolza precisament en la seva situació de pres preventiu». És a dir, novament torna a justificar que estar privat de llibertat té afectacions sobre drets fonamentals i que ara el TC no pot resoldre la situació judicial d'un pres preventiu. «La seva resolució anticipada no es pot pretendre en aquest cas, havent de ser abordat quan es resolgui sobre el fons de la queixa», ha manifestat.

tracking