Diari Més

Catalunya

Tres personalitats i quatre entitats de Tarragona reben la Creu de Sant Jordi

La Reial Societat Arqueològica, l’Orfeó Reusenc, les societats El Centre i La Cumprativa, Margarida Aritzeta, Victòria Almuni i Roser Vernet, distingits

Al centre, el President Quim Torra, amb totes les personalitats i representats de les entitats guardonades durant l'acte d'ahir.

Tres personalitats i quatre entitats de Tarragona rebren la Creu Sant JordiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Per la Reial Societat Arqueològica significa el reconeixement de fa molt anys de molta gent. De gent que ho feia per tarragonisme. No és el reconeixement només per a la gent d’ara, sinó de tota la trajectòria. Estem agraïts per aquesta distinció, en el 175è aniversari de la fundació de l’entitat, i estem agraïts a l’Ajuntament de Tarragona que és el que ens va proposar a la Generalitat de Catalunya». Aquestes eren les paraules de Pilar Alió, presidenta de la Reial Societat Arqueològica, una de les entitats tarragonines que rebia el guardó de la Generalitat de Catalunya.

L’Arqueològica, però, no fou l’única representació tarragonina a l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi. Entre els distingits tarragonins hi havia l’escriptora vallenca Margarida Aritzeta, la historiadora de la Sènia Victòria Almuni i la filòloga i activista cultural prioratina Roser Vernet. Pel que fa a les entitats tarragonines, el Govern va reconèixer també la trajectòria de l’Orfeó Reusenc (Reus), la Societat Recreativa El Centre (Llorenç del Penedès) i la Societat Cultural i Recreativa La Cumprativa (Llorenç del Penedès).

El president de la Generalitat, Quim Torra, va lliurar ahir la Creu de Sant Jordi a 31 personalitats i 24 entitats del país, entre les quals la religiosa i activista Lucía Caram, l’advocat i historiador Josep Cruanyes, el músic Roger Espanyol (que va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma l’1-O), Open Arms, Abacus o l’Associació Catalana pels Drets Civils. En aquest marc, Torra va proclamar que Catalunya «vol ser lliure» i que per això caldrà anar «junts». «Per acabar la feina caldrà preparar-nos i avaluar molt bé els enormes sacrificis que caldrà fer», va vaticinar el president, abans dirigir-se a tots els guardonats com a «estímul per tenir consciència que l’esforç paga la pena si l’anhel és prou alt».

L’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi es va celebrar per primera vegada al Palau de la Música Catalana i va comptar amb la presència de tots els guardonats i una representació institucional encapçalada pel mateix President, el president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Laura Borràs, i diversos membres del Govern.

La cerimònia de lliurament, que va ser conduïda pel periodista Toni Puntí i l’actriu Estel Solé, va comptar amb diverses actuacions musicals i lectures de textos (Borja Penalba, Mireia Vives i Meritxell Gené han estat els músics encarregats d’amenitzar la cerimònia).

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va donar la benvinguda tot recordant el retard amb què enguany s’han atorgat les Creus de Sant Jordi (habitualment es lliuren al voltant de Sant Jordi) degut a l’aplicació de l’article 155 i la intervenció del Govern. Un cop recuperada la «normalitat», va senyalar Borràs, el Govern no ha volgut oblidar les distincions i, a més, ha escollit fer-ne el lliurament «en un entorn solemne» com el Palau de la Música Catalana, que ha acollit la cerimònia per primera vegada.

El president Torra va abundar en aquesta situació excepcional recordant, en primer lloc, la situació dels polítics catalans presos i els que han marxat fora del país. Torra ha volgut llançar un missatge d’unitat i de continuïtat del projecte independentista. I va advertir: «Per acabar la feina ens cal avaluar molt bé els enormes sacrificis que caldrà fer, que ja s’han fet. Cal esperança i confiança, aquest país vol ser lliure (...), ens hem carregat de raons i ara ens carregarem d’energia per assolir el mandat democràtic que tenim i que només podrem aconseguir-ho amb un nou moment d’empoderament popular, ha pronosticat el president», deia. En aquest sentit, i per lligar el seu discurs amb l’objecte de la convocatòria, Torra va dir als guardonats amb les Creus de Sant Jordi que la seva tasca i valors són «un estímul per tenir consciència que l’esforç paga la pena si l’anhel és prou alt».

Abans de la intervenció de Torra, l’expresident Carles Puigdemont va saludar els guardonats amb un missatge gravat en vídeo. Puigdemont va destacar la «importància» de les distincions enguany. «Ho són perquè expliquen la continuïtat històrica de la Generalitat, que no ha estat interrompuda malgrat el 155», va dir.

En nom dels guardonats

En nom de totes les entitats i persones guardonades van intervenir la monja i activista Lucía Caram i el també activista i músic Roger Español, que va resultar ferit i va perdre la visió d’un ull a causa de la intervenció policial en el Referèndum de l’1 d’octubre. Español es va endur, de fet, una de les ovacions més sonores de la tarda en recollir la seva Creu de Sant Jordi. El músic va donar per fet que la seva Creu de Sant Jordi «porta el nom dels 2 milions de persones que van defensar el Referèndum de l’1-0» i va aprofitar per clamar perquè les autoritats públiques (d’aquí i de l’Estat) identifiquin degudament els agents antidisturbis «que envien a les manifestacions».

Els presidents de les dues entitats amb l'Alcalde de Llorenç del Penedès, el M. H. President del Parlament i el Director de Cultura a Tarragona de la Generalitat.

Tres personalitats i quatre entitats de Tarragona reben la Creu de Sant JordiFèlix Miró

tracking