Diari Més

Judicial

Turull, Rull i Sànchez demanen la llibertat després de la retirada de les euroordres

La defensa dels empresonats veu demostrada la «nul·la confiança» de Llarena en la qualificació «feble» i «forçada» dels delictes de rebel·lió o sedició

rebran la visita del 131è president de la Generalitat.

Turull i Rull asseguren que els seus drets polítics estan «intactes» mentre esperen la seva restitucióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez han presentat davant de la sala segona del Suprem una ampliació de la seva petició de llibertat després de la decisió del jutge Pablo Llarena de retirar les ordres de detenció europees i internacionals contra els processats que són a l'estranger. Segons l'advocat dels tres empresonats, Jordi Pina, aquesta decisió demostra la «nul·la confiança» de Llarena en la qualificació dels fets com a delictes de rebel·lió o sedició. «Una falta absoluta de confiança» que, per a Pina, es demostra en el fet que, després del rebuig d'Alemanya a extradir Puigdemont per rebel·lió, Llarena «hagi preferit retirar totes les altres ordres abans d'exposar-se al risc que fossis rebutjades per fins a tres països més».

En l'escrit d'ampliació de la petició de llibertat, la defensa de Turull, Rull i Sànchez demana la seva posada en llibertat «immediata» per la «suma feblesa de la forçada qualificació jurídica» de rebel·lió o sedició. L'advocat argumenta que el jutge instrucció ha decidit retirar les ordres de detenció també en aquells països en els quals la justícia «no s'ha arribat a pronunciar en cap sentit», en referència al Regne Unit i Suïssa, o «no ha arribat a pronunciar-se sobre el fons de la petició», en el cas de Bèlgica, on «només s'havia rebutjat per qüestions formals».

A més, remarca que, en el cas del Regne Unit i Suïssa, Llarena «no ha dedicat ni una sola línia a justificar la seva decisió» ni tampoc a «explicar per què la seva pèrdua de confiança en la voluntat de cooperació de la justícia alemanya ha de fer-se extensiva a aquests altres països».

Per a Pina, aqueta «retirada immotivada» és la «viva mostra de la nul·la confiança» de Llarena «en la qualificació dels fets que ens ocupen com a constitutius de delictes tan greus com la rebel·lió o la sedició». En aquest sentit, ha recordat que les justícies belga, escocesa i suïssa tenen «el màxim prestigi internacional pel seu reconegut garantisme i sensibilitat cap als drets humans i polítics». Pina posa com a exemple que tots els processats a l'estranger estan en llibertat «tot i que no tenir arrelament».

tracking