Diari Més

Societat

El 46,7% dels catalans vol la independència de Catalunya mentre que el 44,9% hi està en contra, segons el CEO

El suport a la independència baixa un 1,3% i els contraris incrementen les adhesions amb un 1,2% respecte del darrer baròmetre d’opinió

el suport a la independència es manté per davant per tercer cop consecutiu en el baròmetre del CEO.

El 46,7% dels catalans vol que Catalunya sigui un estat independent mentre que el 44,9% hi està en contra, segons el CEOACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) del mes de juny xifra en un 46,7 el percentatge de catalans que vol que Catalunya esdevingui un estat independent, una dada un 1,3% més baixa que la de la darrera enquesta. Mentre, el mateix sondeig posa en el 44,9% la quantitat de ciutadans de Catalunya que estaria en contra d’aquesta independència, una xifra un 1,2% més elevada que la que donava al mes d’abril. Amb aquestes dades, el suport a la independència es manté per davant per tercer cop consecutiu, però la petita baixada de suports col·loca la resposta a la pregunta dels sondeig en un «empat consolidat», segons el director del CEO, Jordi Argelaguet. De la mateixa manera, el baròmetre revela que un 38,8% dels catalans creu que Catalunya hauria de ser un estat independent, un 25,5% prefereix que sigui una comunitat autònoma d’Espanya, un 22,4 voldria que fos un estat dins una Espanya federal, i un 7,8 apostaria perquè fos una regió d’Espanya.

En aquest sentit, el mateix baròmetre diu que un majoritari 34,9% de ciutadans assegura sentir-se tant espanyol com català, mentre un 25,3% diu que se sent només català, i un 25,2 més català que espanyol. Per últim, un 6,6% diu que se sent més espanyol que català i un 4,4% que només se sent espanyol. Igualment, el sondeig explica que un 62,3% dels enquestats considera que Catalunya té un nivell insuficient d’autonomia, mentre que un 24,4% creu que ja en té prou i un 5,8% entén que en té massa.

D’altra banda, per primer cop el CEO ha volgut conèixer el grau d’identificació de la ciutadania amb la democràcia, i ha preguntat per la seva opinió sobre, precisament, el sistema democràtic. Un amplíssim 83,3% dels catalans assegura que la democràcia «és preferible a qualsevol altra forma de govern». Però un 5,9% diu que «li és igual un règim democràtic o un no democràtic» i un 4,1% afirma que «en algunes circumstàncies, un règim autoritari és preferible a un sistema democràtic». En el desglossament per votants de cada partit, sorprèn com un 20% dels que voten al PPC creuen que «en algunes circumstàncies, un règim autoritari és preferible a un sistema democràtic», i un 14,4% dels mateixos electors diuen que els és igual una que altra forma de govern.

Per últim, el baròmetre del CEO manté encara les relacions entre Catalunya i Espanya com el principal problema que els catalans asseguren que existeix actualment. Tot i això, ha passat d’estar assenyalat per un 48,5% en l’anterior enquesta de l’abril, a ser-ho per un 39,3%. Tot seguit, la insatisfacció amb la política (34,6%), l’atur i la precarietat laboral (25,9%) i el funcionament de l’economia (13,2), són els següents problemes més greus que els catalans assenyalen al sondeig.

tracking