Diari Més

Política

Puigdemont presenta la Crida Nacional com un «punt de partida» per consolidar la República

El nou espai polític obre una web per recollir adhesions i celebrarà una convenció constituent a la tardor

El diputat de JxCat Toni Morral ha llegit una carta que ha fet arribar Jordi Sànchez.

Puigdemont presenta la Crida Nacional com un «punt de partida» per consolidar la RepúblicaTwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Crida Nacional per la República s'ha presentat en societat en un acte aquest dilluns a la tarda. L'impulsor del nou moviment polític, Carles Puigdemont, s'ha adreçat a la gent que ha omplert l'auditori de l'Ateneu Barcelonès per presentar la Crida Nacional com un «punt de partida» per consolidar la República. El diputat de JxCat Toni Morral ha llegit una carta que ha fet arribar el president del grup, Jordi Sànchez -empresonat a Lledoners-, on ha definit el nou moviment no és cap crida a refundar cap partit ni espai, sinó com una «aposta per la transversalitat». El president del Govern, Quim Torra, no ha pogut arribar a l'acte perquè s'ha cancel·lat el seu vol d'Hamburg a Barcelona, però ha pogut fer arribar un missatge d'àudio on ha desitjat «tot l'èxit» a la Crida Nacional. El nou espai ha obert la web 'cridanacional.cat' per recollir adhesions i ha anunciat que la crida culminarà a la tardor amb la celebració d'una convenció constituent per acordar «la forma i el contingut» de l'espai polític. A l'acte de presentació hi han assistit diputats de JxCat, la coordinadora general i la portaveu del PDeCAT, Marta Pascal i Maria Senserrich, i el vicesecretari general d'Acció Política d'ERC, Eduard López.

La Crida Nacional, doncs, té per objectiu fundar-se com a organització política a la tardor, per presentar-se a totes les cites electorals fins que s'assoleixi la República. A partir d'aleshores la formació política es dissoldrà. Serà la gent que s'adhereixi al nou moviment -a partir de la web- qui decideixi si el nou espai prendrà forma de partit o bé de coalició, tal com ha remarcat Puigdemont en la seva intervenció. El 130è president de la Generalitat ha subratllat que cal «sumar» per fer possible la «consolidació» de la República, i ha deixat clar que la Crida Nacional no va «en contra de ningú» sinó «a favor de tots i totes». El malestar del PDeCAT perquè el nou moviment polític s'ha presentat tan sols quatre dies abans de la seva assemblea que comença divendres era evident, també a la sala de l'Ateneu. Puigdemont ha apuntat que cal revisar els instruments de l'independentisme per assolir la República, i ha presentat el seu nou espai polític com una solució transversal.

El delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, i la portaveu adjunta de JxCat Gemma Geis han llegit el manifest de la Crida Nacional, que s'adreça a tothom qui comparteixi la «necessitat» d'unir estratègies i esforços per crear un espai sobiranista «d'ampli espectre i transversal». «És una crida a favor de la unitat per constituir un moviment per la república que esdevingui el veritable punt de trobada dels actors polítics i cívics del sobiranisme. És, per tant, una crida per aglutinar tantes sensibilitats polítiques i socials com sigui possible en una eina d'acció política que pugui participar en totes i cadascuna de les cites electorals que es produeixin fins a la plena instauració de la república», argumenta el manifest.

Per tot això -segueix el text- proposa desplegar una estratègia destinada a convertir Catalunya en «un Estat independent, en forma de república, nacionalment lliure»; constituir un moviment que cristal·litzi en un «instrument polític organitzat» que aplegui aquelles persones que comparteixin l’objectiu de proclamar la República Catalana mitjançant mètodes «exclusivament pacífics i democràtics», vertebrar aquest instrument polític a partir de la pluralitat ideològica i els valors de la llibertat, el benestar, la prosperitat, l’equitat, la justícia, la solidaritat, la sostenibilitat, la igualtat, la cultura, l’educació, el coneixement, la transparència, la participació i el compromís cívic; propiciar els grans acords de país a nivell nacional i local, tant de tipus sectorial com electoral, per apoderar la ciutadania de Catalunya; i adquirir el compromís de dissoldre’s un cop assolit l’objectiu d’instauració de la República.

El groc i l'1-O

La Crida Nacional també ha presentat la seva imatge corporativa: destaca el color groc i el joc que es fa amb l'1-O: les lletres 'i' de la paraula 'crida' i 'io' de 'nacional' es converteixen en la data del referèndum d'autodeterminació del 2017. A banda, la imatge del logo és un megàfon blanc sobre fons groc. La Crida Nacional també ha creat els perfils a les diferents xarxes socials, a més de la pàgina web.

tracking