Diari Més

Artadi obre les portes al PSC però demana que reconegui que el 155 «no era el camí»

La consellera de Presidència admet que existeix més proximitat en els plantejaments d'En Comú-Podem

Elsa Artadi al Palau de la Generalitat

Artadi obre les portes al PSC però demana que reconegui que el 155 «no era el camí»EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Presidència i portaveu delGovern, ElsaArtadi, ha asseverat que l'executiu «tendeix la mà al PSC» per arribar a consensos, però li ha reclamat que reconegui que ser «còmplice de la repressió i agent actiu del 155» no era el camí per abordar la situació a Catalunya.

En una entrevista amb Efe,Artadiha obert la porta a acords «més amplis» que excedeixin el perímetre de la majoria independentista del Parlament (JxCat, ERC iCUP), sobretot amb els Comuns, ja que coincideixen en la defensa dels «drets polítics i civils» dels sobiranistes processats i en el dret a decidir de Catalunya.

Però, després de la reunió entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, QuimTorra,Artaditambé ha ampliat el ventall al PSC, encara que ha deixat clar que sempre «dependrà de l'actitud» dels socialistes.

Artadiha asseverat que des delGovern «han tendit la mà des del primer dia al PSC», malgrat el suport dels socialistes a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En aquest context, la portaveu de l'executiu ha garantit que celebraran si veuen «un canvi» en els socialistes respecte al passat: «Estan tenint actituds diferents a PP i Ciutadans i caldrà veure com segueixen transitant per aquest camí», ha afegit.

La consellera ha assenyalat al PSC com a «còmplice de la repressió» i ha advertit que va ser «agent actiu del 155», per la qual cosa, per tendir ponts, ha subratllat que ha d'haver-hi «un reconeixement que aquest no és el camí, que el camí no és tancar el Parlament o canviar al govern de la Generalitat».

Artadiha recordat que elGovern, després de la primera entrevista entreTorrai Sánchez, segueix a l'espera de quin plantejament ofereix el president del Govern en relació al «procés».

La consellera de Presidència ha reiterat que no van a renunciar a l'exercici del dret a l'autodeterminació i que esperaran per veure què plantejament posa sobre la taula Sánchez en la segona reunió de presidents que la Generalitat vol celebrar a la tardor a Barcelona.

Amb Catalunya EnComú-Podem, la consellera de Presidència ha admès que existeix més proximitat en els plantejaments sobre els processaments i el dret a decidir, al mateix temps que ha posat en valor la iniciativa del president d'aquest grup parlamentari, Xavier Domènech, d'obrir un espai de diàleg de partits i entitats a Catalunya.

En tot cas,Artadiha recordat que existeixen diverses iniciatives en el mateix sentit. entre elles una del president del Parlament, Roger Torrent (ERC), per la qual cosa ha apostat per «ordenar» totes aquestes propostes.

Ha recordat que l'anterior govern de CarlesPuigdemontva impulsar el Pacte Nacional pel Referèndum i ha apuntat que aquest «podria ser» el format per canalitzar totes aquestes iniciatives.

En tot cas, i després de les crítiques de laCUP posteriors a la reunió entreTorrai Sánchez,Artadiha subratllat que elGovernmanté l'aposta de «fer efectiva la república», sempre escollint «les vies que han de ser les més efectives» i «prioritzant el diàleg».

«La nostra obligació és esgotar el camí», ha puntualitzat, com l'és també l'obligació del Govern espanyol, però la consellera ha recordat que això no significa que deixin de ser «exigents» amb l'Executiu de Pedro Sánchez.

tracking