Diari Més

Torra: «Avui hi seré, aquests jocs es fan a Tarragona, Catalunya»

Des de la Generalitat anuncien que, a partir d'ara, no convidaran al Rei als actes que convoqui el govern de Catalunya ni asistiran als que estiguin organitzats per la Monarquia

Imatge de la visita del president Quim Torra a la inauguració del Palau d'Esports Catalunya.

Torra: «Hem d'explicar als països que ens visitin la nostra greu situació»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que finalment anirà aquest vespre a la inauguració dels Jocs del Mediterrani de Tarragona. «Avui hi seré. Aquests jocs es fan a Tarragona, a Catalunya, i s'han pagat des del nostre país. Hi serem perquè és casa nostra. No foragitaran el president i el Govern de casa nostra mai més. La presència del monarca no condicionarà les nostres decisions. A Catalunya, manen els catalans», ha afirmat Torra tot i que aquest matí ha transcendit que havia decidit no anar-hi. A més, ha avançat que té intenció de lliura-li avui a Felip VI els informes del Síndic de Greuges sobre la «violència» arran de l'1-O i la «persecució penal» posterior. En aquest context, ha assegurat que no anirà a buscar «cap foto» amb el Rei i ha fet públiques dues decisions més respecte a la monarquia: cap membre del Govern assistirà a actes organitzats per la monarquia espanyola i la seva renúncia al càrrec de vicepresident d'honor de la Fundació Princesa de Girona.

En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, Torra ha lamentat que no hi hagi normalitat i que 40 anys després de la fi del franquisme, es «continuïn perseguint persones per la seva ideologia». En aquest context, ha recordat que hi ha «nou demòcrates» a la presó per les seves idees i que l'expresident Carles Puigdemont i diversos líders polítics són a «l'exili». Una «persecució» que, segons el president de la Generalitat, també afecta mestres, alcaldes, regidors i simpatitzants dels CDR.

Davant d'aquesta situació, Torra ha lamentat que Felip VI no hagi demanat perdó des que va comparèixer el passat 3 d'octubre amb una «greu declaració» que, segons Torra, va «donar cobertura» a la repressió, tot apuntant que la «violència» de la policia va causar milers de ferits.

«8 mesos i mig després, Felip VI no ha expressat ni una paraula de suport ni consol ni a ells ni a les seves famílies. Hem fet tots els esforços per dialogar, hem demanat reunions i hem obert portes i finestres, però els esforços només han vingut del nostre costat. És incomprensible que no s'hagi volgut obrir cap opció al diàleg», ha retret.

Torra ha reclamat «dignitat» i que es «respecti» la voluntat del poble de Catalunya. Segons ha defensat, «l'1-O va guanyar la República, el 27-O vam declarar políticament la República i el 21-D vam guanyar els republicans». En aquest sentit, ha afegit que els catalans «no són súbdits sinó ciutadans».

El president de la Generalitat ha anunciat que finalment anirà a la inauguració dels Jocs del Mediterrani després de dies d'incògnita i ha acompanyat l'anunci de diverses decisions més. D'una banda, Torra ha explicat que a partir d'ara cap membre del Govern assistirà a cap acte convocat per la monarquia espanyola i que, de la mateixa manera, l'executiu català no convidarà el Rei en cap acte organitzat per la Generalitat.

Així mateix, ha assegurat que avui, quan coincideixi amb el Rei a Tarragona, li lliurarà els informes del Síndic de Greuges sobre la «violència» de l'1-O i la «persecució penal» posterior. I finalment, ha anunciat que des d'avui renuncia al càrrec de vicepresident d'honor de la Fundació Princesa de Girona. «No aniré avui a fer cap foto amb el Rei. Catalunya viu una situació excepcionalment greu. I no ens interessen les fotos amb aquells que avalen i animen la repressió i la persecució d'idees i de projectes polítics democràtics», ha reblat.

tracking