Diari Més

Sànchez retreu a Llarena que no és «imparcial»: «Vostè no pot ser jutge i víctima del procés»

El número 2 de JxCat demana al jutge que doni compliment a la resolució de l'ONU

Jordi Sànchez gesticulant durant l'acte unitari del sobiranisme abans de l'1-O, el 29 de setembre de 2017.

Sànchez accepta la responsabilitat de ser candidat a la investidura «en plenitud» dels seus drets políticsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La declaració indagatòria de Jordi Sànchez ha provocat diversos enfrontament dialèctics entre el número 2 de JxCat i el jutge instructor, Pablo Llarena. Sànchez li ha retret que no era imparcial ja que en diverses resolucions ha parlat en plural i ha dit que «patim» una estratègia per part de l'independentisme. «Vostè no pot ser jutge i víctima del procés», li ha etzibat Sànchez, que considera que la instrucció és «injusta». Llarena ha respost que si no està d'acord amb la interlocutòria, podria recórrer-la a la sala d'apel·lacions. El jutge també ha interromput Sànchez quan aquest es referia al 9-N i el comparava amb l'1-O. A més, li ha demanat a Llarena que li expliqui quina reiteració delictiva ha protagonitzat la candidatura de JxCat i quines mesures s'havien pres si això s'havia produït. Així mateix, ha defensat el seu dret a ser candidat i ha remarcat al jutge que havia de donar compliment a la resolució de l'ONU, ja que considera que és, precisament el jutge, qui pot instar l'Estat a garantir els seus drets polítics.

El número 2 de JxCAT i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, ha aprofitat la declaració indagatòria per poder expressar directament i cara a cara al jutge Llarena les queixes que té sobre la instrucció i la interlocutòria de processament. Llarena considera que Sànchez va cometre un delicte de rebel·lió i Sànchez ha destinat bona part de la declaració a recordar que no estava en política i que, a més, és un persona pacifista.

Durant la declaració, el jutge Llarena i Sànchez han protagonitzat alguns enfrontaments dialèctics. Segons ha reconegut el seu advocat, Jordi Pina, sempre han estat des del «respecte i l'educació» però Sànchez ha plantat cara al jutge per retreure-li que no és «imparcial» i que considera que la instrucció és «injusta» i està impregnada de «raons ideològiques».

Li retreu l'ús del plural

Sànchez ha llegit textualment una frase que apareix tant a la interlocutòria de processament com també a la resolució del passat dijous, quan Llarena li impedia per segon cop sortir de la presó per assistir al ple d'investidura. En la frase, el jutge fa ús de la primera persona del plural i assegura que «patim» una estratègia de l'independentisme. Per això, el número 2 de JxCat li ha retret la seva falta «d'imparcialitat». «No pot ser jutge i víctima del procés», li ha dit.

El jutge ha replicat a Sànchez i, segons fonts presents a la declaració, li ha dit que si no estava d'acord amb la interlocutòria de processament podia recórrer-la en apel·lació. És a dir, ja ha descartat que en el recurs de reforma (que es presenta davant el mateix jutge) pensi fer cap canvi i ho ha deixat en mans de la sala d'apel·lacions.

Llarena també ha interromput Sànchez quan aquest estava comparant l'1-O amb el 9-N i negant que s'hagués incitat la població a cometre cap mena de violència. Llarena l'ha contradit i li ha dit que no era el mateix ja que, en el cas de l'1-O, existia una Llei de transitorietat. Segons fonts properes a la defensa de Sànchez, el número 2 de JxCat ha recordat al jutge que aquesta llei estava suspesa pel TC i li ha qüestionat si és que, per al jutge, les resolucions del TC «no tenen efectes jurídics».

Donar compliment a la resolució de l'ONU

Durant la declaració, Sànchez també ha aprofitat per lamentar que creu que no s'estan garantint els seus drets polítics, ja que en dues ocasions el jutge li ha prohibit sortir de la presó per sotmetre's al ple d'investidura. Fonts properes a la defensa, han explicat que el número 2 de JxCat ha demanat a Llarena que doni compliment a la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU perquè és ell qui pot fer que l'Estat garanteixi els seus drets.

A més, ha dit a Llarena que la resolució de l'ONU ha de tenir un caràcter vinculant perquè entén que el comitè actua com si fos un tribunal. «L'hàbit no fa el monjo», li ha dit textualment.

Canvi d'actitud de Sànchez

La declaració indagatòria de Sànchez ha estat la més llarga del matí (també han passat pel Suprem Cuixart i Junqueras). Les anteriors ocasions que havia comparegut havia estat per revisar la seva situació personal i no havia entrat a qüestionar el fons de la causa, sinó només a defensar que no existia risc de reiteració delictiva per aconseguir sortir en llibertat provisional.

En la darrera ocasió, el 20 de març, va anunciar davant el jutge la seva intenció d'abandonar la política «en les properes setmanes» i tornar a donar classes. En aquella vista -per revisar les mesures cautelars- Sànchez va demanar poder sortir en llibertat per poder tornar a abraçar la seva família. Ara, setmanes més tard, el to amb el que ha comparegut davant el jutge ha estat molt més dur i li ha qüestionat la seva imparcialitat i que estava vulnerant els seus drets polítics.

Sànchez va decidir tornar a optar a ser candidat després de la resolució de l'ONU, del 23 de març, que instava el govern espanyol a prendre mesures per garantir els seus drets polítics.

tracking