Diari Més

El Parlament tomba la proposta del PSC que reclamava iniciar un procés de «reconciliació nacional»

Només els comuns voten a favor del text socialista, mentre JxCAT i ERC critiquen la «manca d'empatia» d'Iceta amb els polítics empresonats

Primer pla de Miquel Iceta, president del grup parlamentari del PSC, a la intervenció al ple del 28 de març de 2018.

El Parlament tomba la proposta del PSC que reclamava iniciar un procés de «reconciliació nacional»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha tombat la proposta de resolució del PSC-Units que reclamava apostar per un projecte polític «col·lectiu» que enceti un procés de «reconciliació nacional». El text dels socialistes manifesta la necessitat de restablir consensos «bàsics» en una societat catalana «profundament dividida», que s'enceti un marc de diàleg entre les forces polítiques i socials «a fi de trencar la dinàmica d'enfrontament i bloqueig actual» i establir les pautes del procés de reconciliació després dels «traumàtics» esdeveniments dels darrers mesos. Per aconseguir-ho, establia que són necessaris projectes polítics col·lectius «que puguin ser àmpliament compartits per la societat catalana». El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, ha reiterat la seva aposta pel diàleg entre totes les forces, insistit en la seva proposta de govern de concentració. Des de les files independentistes però ha rebut moltes crítiques, especialment per la «manca d'empatia» amb la situació dels polítics empresonats que els feia difícil creure en les seves propostes.

Un altre dels punts de la proposta establia la necessitat de defensar la legalitat vigent. També constatava que és necessari que els poders públics «garanteixin en tot moment els valors constitucionals bàsics», els drets fonamentals de la ciutadania «i respectin els textos internacionals que han estat signats i ratificats». Per últim, la proposta afirmava que els conflictes polítics s'han de resoldre en el marc de la política «i no trobaran solució en la seva judicialització».

El president del grup parlamentari PSC-Units, Miquel Iceta, ha constatat que cinc mesos després de les eleccions es continua «sense president i sense govern» i amb el 155 vigent, amb una «profunda divisió social». En aquest sentit, ha assegurat que hi ha sectors que s'han «radicalitzat» i que han aparegut «actituds violentes intolerants». Ha alertat que aquestes actituds «poden destruir la convivència i atiar la violència sense aturador», afegint que condemnen «qualsevol violència» i que no pretenia atribuir-les «a uns o altres».

Per això, el socialista ha explicat que amb la seva proposta pretenen fer una crida a «restablir consensos bàsics», proposar un marc de diàleg entre les forces polítiques i socials, apel·lar a la negociació, rebutjar la judicialització i garantir el compliment de la llei. Com ja va fer en el ple de dissabte, Iceta ha alertat de la «impossibilitat» de fer avançar el país «si no són capaços de superar la lògica de dos meitats enfrontades». «És obvi que es necessiten acords d'àmplia majoria, com si no superarem la gravíssima crisi que tenim entre mans?», s'ha preguntat.

En aquest sentit, Iceta ha repetit la seva proposta d'un govern de concentració perquè «seria bo si fos possible». Tot i això, ha reconegut que no sempre és possible però que malgrat això cal apostar pels acords i que ells hi estan disposats, encara que sigui des de l'oposició. Per això, ha reclamat que Catalunya necessita formar un govern ja i ha assegurat que si això no és així, i es manté el 155, és perquè les forces independentistes no han arribat a un acord i que si el 155 es va aplicar és «perquè algú va tòrcer la voluntat de Puigdemont de convocar eleccions».

CatECP ha estat l'únic grup que ha votat a favor de la proposta del PSC i en la seva intervenció, la diputada Marta Ribas l'ha celebrat, així com l'actitud dels socialistes els darrers dies. «Ens n'alegrem de que es moguin, que surtin de les fotos amb Albiol i ministres populars, del 'frame' del 155 i dels pactes amb els que han nascut per carregar-se coses en les que vostès van ser molt actius per construir», ha declarat. Més enllà de la proposta, Ribas ha posat en valor els discurs que Iceta ha estat fent els darrers dies i ha coincidit en la necessitat d'apostar pel diàleg i construir consensos. «Si cada cop som més els que ens movem per aquests valors i propostes vull pensar que hi ha esperança per al país, per sortir de l'atzucac», ha declarat.

Sobre la proposta de govern de concentració, la diputada de CatECP ha defensat que la que ha fet el líder de la seva formació, Xavier Domènech, sobre un govern progressista d'independents és «més realista» perquè no veuen fàcil «anar de la mà de Cs i PPC». En tot cas, ha dit que cal un govern «real, efectiu i que negociï el retorn a la normalitat democràtica» i pugui gestionar les polítiques que necessita el país, donant especial atenció a l'àmbit social.

Al seu torn, la diputada de Cs Lorena Roldán ha celebrat que la proposta de resolució del PSC parli d'acabar amb la «fractura» de la societat catalana, tot i que ha recordat que la formació taronja ja fa «anys» que va advertint que el nacionalisme divideix. Així mateix, Roldán ha sentenciat que «ja n'hi ha prou de dies històrics», i ha proclamat que la jornada realment rellevant arribarà quan els independentistes obrin el Parlament per treballar «per a tots els catalans».

D'altra banda, el portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, ha destacat la importància del diàleg, alhora que ha criticat que els independentistes es pensin que estan per damunt de la llei, especialment el líder de JxCat, Carles Puigdemont: «No podem acceptar la idea que pugui fer el que li doni la gana, ni que sigui intocable», ha asseverat. Finalment, Fernández ha reclamat a Iceta que no caigui en les «trampes» de l'independentisme, després de la mà estesa del líder socialista per desbloquejar la situació amb un Govern de concentració.

Els independentistes reclamen empatia amb els empresonats

Des de les files independentistes, Elsa Artadi (JxCat) ha recriminat als socialistes que impulsin una proposta de resolució sobre reconciliació i diàleg després del seu «suport incondicional» a Mariano Rajoy, que els fa «còmplices» de les càrregues policials de l'1-O i «perpetradors» de la destitució del Govern amb l'aplicació de l'article 155. Artadi els ha acusat de «fer veure que no hi tenen res a veure» però ha admès que potser els socialistes no auguraven que «les coses arribessin fins aquí»: «És lícit parlar, si és així, de reconciliació». Ara bé, la portaveu de JxCat ha reclamat als de Miquel Iceta que abans demanin «perdó» per erigir-se en reconciliadors.

De fet, li ha retret que no aplaudissin els familiars dels empresonats al ple de dissabte ni aquest dimecres: «Alguns ho esperàvem com un gest no polític sinó d'humanitat; Miquel, quants anys fa que coneixes Turull o Rull? Quantes coses has negociat amb la Marta? Què penses fer?», li ha preguntat Artadi. És en aquest context, que la portaveu de JxCat els ha reclamat que, entre d'altres, se sumin a la «taula contra la repressió» que impulsa Torrent, que no participin en manifestacions amb «expressions feixistes inacceptables» i que «humanitzi el patiment dels represaliats». «Vagi a les presons, visiti els seus companys; si vol, jo l'acompanyo; li faig una oferta sincera», ha resolt Artadi.

En el torn de rèplica, Iceta ha explicat que un membre del PSC s'havia reunit aquest dimecres amb una companya d'uns dels empresonats però ha defensat que ells no exhibeixen aquestes actuacions «com a mèrit». El socialista ha defensat que faran molt més ells per «alleugerir» la causa penal dels empresonats que no pas «tallant carreteres o creant un escenari impossible de diàleg».

De la seva banda, el diputat d'ERC Ernest Maragall s'ha mostrat molt crític amb la proposta del PSC i amb la seva actitud en els darrers mesos. Ha començat per dir a Iceta que no es creia la proposta ni se sentia interpel·lat perquè li semblaven paraules «desproveïdes de contingut» i que semblava que ni els mateixos proposants «hi creuen». «Ho diuen perquè ho han de dir, per supervivència necessària», ha manifestat. Maragall ha acusat els socialistes de situar-se «més enllà del bé i del mal» i limitar-se a donar consells «sense cap responsabilitat».

En concret, ha criticat l'«absència d'empatia» amb els empresonats i ha dit que això feia difícil donar «la més mínima legitimitat» a la seva proposta. A més, ha criticat que el primer secretari del PSC trobi «justificat» el 155 i h afegit que tot i estar d'acord amb les paraules «màgiques» sobre el diàleg li ha dit que abans de recomanar diàleg els socialistes haurien d'actuar d'una manera diferent, entre d'altres fent-lo políticament per «demanar la llibertat del presos».

Finalment, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha anunciat l'esperat desacord dels anticapitalistes amb la proposta de resolució del PSC. Segons ha defensat, el text posa les responsabilitats «en la direcció contrària», ja que dels sis punts, només un apunta «tímidament» en culpar l'Estat. En aquesta línia, Sànchez ha recriminat que el PSC només apunti que a l'Estat se li reclami «en abstracte» que no judicialitzi la política, i no exigeixi la llibertat dels presos. Així mateix, la diputada cupaire ha interpel·lat directament Iceta per subratllar que l'article 155 «no són els pares», sinó els partits que li han donat suport.

tracking