Diari Més

Puigdemont, Ponsatí i Puig podran personar-se en la causa oberta al Suprem

La decisió allarga els terminis per a una eventual suspensió del càrrec de diputat de Puigdemont

Imatge d'arxiu de Puigdemont, Puig i Ponsatí en una reunió de JxCat a Brussel·les.

Puigdemont, Ponsatí i Puig podran personar-se en la causa oberta al SupremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una providència on permet a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig personar-se a la causa oberta per rebel·lió, sedició i malversació en aquest tribunal. Tots tres ho havien sol·licitat el passat 20 de març, però el jutge els ho va denegar argumentant que no s'havien posat a disposició de tribunal. Ara, però, el jutge fa marxa enrere perquè considera que la situació processal ha canviat amb les ordres europees de detenció i entrega. Llarena concreta que, en el cas de Puigdemont, aquest ja ha estat detingut i que en el cas dels dos exconsellers destituïts l'ordre s'està tramitant. Això permetrà als advocats i procuradors de tots tres accedir a les decisions del magistrat i també recórrer la interlocutòria de processament dictada divendres. Llarena ha processat Puigdemont i Ponsatí per rebel·lió i malversació i Puig per malversació i desobediència. Aquesta decisió allarga els terminis per una eventual suspensió de la condició de diputat de Puigdemont.

El jutge instructor del Suprem Pablo Llarena ha acordat permetre als representants legals de Puigdemont, Puig i Ponsatí personar-se a la causa. Això vol dir que, a partir d'ara, tindran notificació de totes les resolucions i també podran recórrer-les.

Tots tres ho havien sol·licitat el passat 20 de març, però el jutge els ho va denegar tres dies més tard. Ara, canvia d'opinió perquè considera que hi ha hagut un canvi processal un cop Puigdemont ha estat detingut i les euroordres contra Puig i Ponsatí s'estan tramitant a Bèlgica.

Aquesta decisió, per tant, permetrà als advocats de tots tres recórrer la interlocutòria de processament dictada per Llarena divendres. El jutge ha donat tres dies a les parts per recórrer en reforma (davant del mateix jutge) i cinc dies per fer-ho a la sala d'apel·lacions. Fonts del Tribunal Suprem confirmen que els terminis són «laxes» i que, per tant, no s'han esgotat.

El fet que Puigdemont pugui recórrer la interlocutòria allarga els terminis davant una eventual suspensió. L'article 384bis determina que es pot suspendre del càrrec públic un processat (si la interlocutòria és ferma), ho està per rebel·lió i amb presó provisional decretada. A la pràctica, suposa una inhabilitació abans del judici. Ara, com que la seva defensa podrà recórrer, aquesta situació es podria allargar.

tracking