Diari Més

Advocats catalans veuen «desproporcionada» la presó provisional pels polítics

Han llegit un manifest també a Tarragona i a Reus

Els advocats, llegint el manifest davant dels jutjats de Tarragona.

Advocats catalans veuen «desproporcionada» la presó provisional pels políticsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els degans dels Col·legis de l'Advocacia de Catalunya han qualificat aquest dilluns de «desproporcionada i inconvenient» la presó provisional contra els cinc líders polítics empresonats divendres per ordre del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. En aquest sentit, asseguren que «no es donen els supòsits per aplicar-la» i «res ha canviat des de les anteriors decisions que els deixaven en llibertat, com tampoc s'ha individualitzat cap argument respecte cadascun d'ells que permeti privar-los de tan fonamental dret». També afirmen que «sense violència no hi ha rebel·lió, i els dubtes tant materials com jurídics sobre la seva existència no podrien articular-se en contra dels investigats».

En un comunicat, el Consell de l'Advocacia Catalana (CICAC) creu que la presó provisional ha de ser una «mesura restrictiva i excepcional, tractada amb especial cura» perquè no sigui considerada un «abús», i tampoc «pot limitar drets fonamentals civils». Així, recorda que el Comitè de Drets Humans de l'ONU va demanar fa uns dies a l'estat que garanteixi els drets polítics de Jordi Sànchez, i per això reclamen que els polítics electes «puguin exercir els seus legítims drets civils de representativitat política, per respecte a ells mateixos i als qui els han votat».

Els advocats han realitzat diverses manifestacions davant dels jutjats, entre elles a Tarragona i a Reus, on han llegit un manifest.

Per tot això, reclamen una «reflexió seriosa» sobre algunes de les recents decisions del tribunal, que han provocat «seriosos dubtes i retrets» d'institucions garants dels drets humans i operadors jurídics independents. Demanen que es deixin sense efecte algunes decisions i que no es repeteixin en el futur.

Finalment, demanen una oportunitat pel dret i que políticament hi hagi «intel·ligència» per superar el conflicte, «amb respecte a les lleis i sense unilateralitats», i que es tinguin en compte els interessos col·lectius. «Un poble que s'esforça per conviure en pau, que practica els valors de la solidaritat i posa la llibertat per davant de tota fórmula de convivència, mereix una resposta de qualitat que només la política, i no la justícia, li pot proporcionar», finalitza.

tracking