Diari Més

El TC acorda mantenir Jordi Sànchez a la presó

La decisió no resol encara el recurs d'empara i només denega la petició d'excarceració

El president de l'ANC, Jordi Sànchez.

Jordi Sànchez demana la delegació del seu vot per al ple d'investiduraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha denegat, per unanimitat, suspendre la presó provisional que el passat 16 d'octubre va dictar l'Audiència Nacional. El 22 de novembre la defensa de Sànchez va presentar un recurs d'empara al TC contra la decisió de la magistrada Carmen Lamela d'empresonar-lo. El 5 de febrer, el tribunal va admetre a tràmit el recurs i va obrir una peça separada per analitzar, només, la petició de Sànchez de suspendre-li cautelarment l'ordre d'ingrés a presó. El tribunal ha resolt ara aquest aspecte però encara no es pronuncia sobre el fons del recurs d'empara. A efectes pràctics, però, suposa tombar la primera petició que la defensa de Sànchez havia fet al TC per aconseguir la seva llibertat. La mesura és independent al que decideixi el jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena, que també té sobre la taula un escrit de la defensa de Sànchez que demana que el deixi lliure o que li doni permís per assistir al ple d'investidura del proper dilluns.

El passat 22 de novembre, la defensa de Jordi Sànchez va presentar davant del Tribunal Constitucional un recurs contra la decisió de la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va decretar el seu ingrés a presó. El 5 de febrer, quan la causa de Sànchez ja estava en mas del Suprem, la Sala Primera de l'alt tribunal va admetre a tràmit aquest recurs, un fet que no implicava llavors cap posicionament sobre el fons.

En aquell moment, el tribunal va admetre a tràmit el recurs i va obrir una peça separada per analitzar, només, la petició de Sànchez de suspendre-li cautelarment l'ordre d'ingrés a presó per participar en la campanya electoral.

El dimarts, un cop Sànchez ja era oficialment candidat a la investidura, la seva defensa va adreçar un nou escrit al TC demanant que resolgui el recurs que té pendent i que decideixi si suspèn cautelarment la presó preventiva.

L'argumentació del TC

Després d'aquest pas, el ple del tribunal ha denegat la suspensió de la presó provisional i, per tant, acorda que Sànchez es mantingui a la presó. Reconeix que pren la decisió després que aquest dimarts la seva defensa reiterés la petició un cop havia estat designat candidat.

El seu lletrat, Jordi Pina, assegurava que ser candidat es una «circumstància sobrevinguda» que el tribunal havia de prendre en consideració i que si no li suspenien la presó es vulneraven els seus drets com a diputat i els drets dels ciutadans que el van votar.

En una resolució, el TC recorda que és «reiterada jurisprudència constitucional» no acordar la suspensió de mesures privatives de llibertat encara que aquestes afectin de forma directa el dret fonamental a la llibertat personal. És a dir, que no és habitual que el tribunal decideixi sobre presons preventives.

A més, els magistrats posen de relleu que Sànchez està en presó provisional per decisió, ara, del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i que la seva defensa no ha presentat cap recurs d'empara en aquest cas (com sí va fer davant la resolució de l'Audiència Nacional del 16 d'octubre). Apunta, doncs, que la decisió del Suprem «no és objecte del present recurs».

El tribunal conclou que suspendre ara la presó provisional quan encara no s'ha resolt el recurs d'empara seria «atorgar de manera anticipada l'empara al recorrent» i que el recurs, un cop es resolgui, quedaria «buit de contingut».

tracking