Diari Més

Cs demanarà empara al TC en considerar que s'han vulnerat els drets dels diputats

El grup parlamentari majoritari creu que s'han perjudicat les seves facultats perquè no s'ha tingut en compte la petició de reconsiderar l'esmena pactada entre JxCat, ERC i la CUP

Pla general de Carlos Carrizosa, diputat del grup parlamentari Ciutadans al Parlament de Catalunya, parlant des de l'hemicicle, 1 de març de 2018.

Cs demanarà empara al TC en considerar que s'han vulnerat els drets dels diputatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari de Ciutadans (Cs) demanarà empara al Tribunal Constitucional (TC) en considerar que s'han vulnerat els drets dels diputats, perquè el president del Parlament, Roger Torrent, no ha tingut en compte la petició de reconsiderar l'esmena pactada entre JxCat, ERC i la CUP. Fonts de Cs han explicat als passadissos del Parlament que l'empara es demanarà en els propers dies, i que s'estudia la possibilitat de concretar que ha sigut el propi Torrent qui ha vulnerat els drets dels diputats. En l'inici de la sessió plenària d'aquest dijous al matí, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, i el vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra (també de Cs), han mantingut una picabaralla amb Torrent per aquest assumpte.

Carrizosa i Espejo-Saavedra han demanat la paraula per demanar la reconsideració de l'acord entre JxCat, ERC i la CUP -sobre la ratificació de la tramitació de les esmenes dels anticapitalistes-, una petició que Torrent ha rebutjat. El president de la cambra ha recordat que les reconsideracions es presenten sobre acords de la Mesa, i ha assegurat que no hi ha hagut pas cap entesa en la reunió d'aquest òrgan parlamentari sobre les esmenes transaccionals. Carrizosa ha apuntat que una de les esmenes transaccionals té punts que fan referència a donar «validesa» al referèndum de l'1-O, un fet que segons el dirigent de Cs «vulnera» l'auto del Tribunal Constitucional (TC).

Espejo-Saavedra, que s'asseu al costat de Torrent -com a vicepresident segon de la Mesa-, ha baixat als escons de Cs, ha agafat el micròfon de la presidenta del grup, Inés Arrimadas, i ha sentenciat que la petició de reconsideració s'havia presentat abans que comencés el ple, i ha instat Torrent a comprovar el registre. El president del Parlament ha demanat «tranquil·litat», «ordre» i «educació», i ha constatat que la reconsideració de Cs fa referència a acords d'admissió a tràmit de les esmenes que «no s'han pres a la Mesa». «S'ha parlat de tot però no hi ha hagut acords d'admissió a tràmit, i tampoc no n'hi ha mai en les transaccions», ha justificat Torrent.

Espejo-Saavedra ha insistit en preguntar si la Mesa havia acordat o no admetre a tràmit l'esmena transaccional de la CUP, i ha asseverat que si és així el seu grup té el dret de reconsiderar-la. I, si no, ha reiterat que no es podria votar. A continuació, Torrent ha repetit que «no hi ha hagut admissió a tràmit formal de les transaccions», i ha fet una crida a l'ordre. Carrizosa ha tornat a prendre la paraula per demanar que els lletrats es pronunciessin sobre si és admissible o no la transacció. Aquí, Torrent ha conclòs que els serveis jurídics de la cambra ja havien parlat en la reunió de la Mesa, i ha ordenat que el ple procedís.

tracking