Diari Més

La Fiscalia demana a Llarena que dicti ordre internacional de detenció per a Anna Gabriel

Com a primer pas per a la petició d’extradició a Suïssa

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, en un acte de la CUP

Anna Gabriel es desplaça a Ginebra per preparar l'estratègia de defensa i donar "dimensió internacional" a la causaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Tribunal Suprem ja ha presentat davant el jutge Pablo Llarena un escrit perquè dicti ordre internacional de detenció contra l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que –tal com ella mateixa va anunciar en una entrevista a un diari suís- no s’ha presentat aquest dimecres a la citació que tenia com a investigada en el marc de la causa contra el procés independentista. El jutge haurà de determinar ara si emet aquesta ordre internacional de detenció com a pas previ a la petició d’extradició, malgrat que un portaveu del ministeri de Justícia Suís va apuntar aquest dimarts que Suïssa «probablement no podrà autoritzar l’extradició» perquè «a priori» els crims de que se l’acusa són de tipus «polític». Suïssa també podria tancar la porta a altres peticions de la justícia espanyola, com per exemple interrogar-la «com a sospitosa».

Al seu escrit de dues pàgines, la Fiscalia recorda que «és la segona vegada» que Gabriel no compareix a una citació, en referència al fet que la seva defensa va demanar un ajornament –concedit pel jutge- perquè no hagués de declarar el 14 de febrer. El Fiscal també apunta que segons les notícies aparegudes als mitjans de comunicació l’exdiputada de la CUP es troba a Ginebra, a Suïssa.

Ordre de presó, detenció internacional i extradició

Per aquest motiu li demana que decreti ordre de presó provisional per procedir a la posterior reclamació davant les autoritats competents de Suïssa perquè «es procedeixi a la seva detenció per a ser posada a disposició de l’òrgan judicial» i «impedir que continuï en situació de fuga». Es tracta, apunta la Fiscalia, d’ordenar la recerca i captura internacional de la investigada i la seva detenció a efectes del Conveni d’Extradició de 1957.

La Fiscalia ha actuat després que la secretària judicial del Tribunal Suprem ha aixecat aquest dimecres a les 10.00h (30 minuts després de l’hora en que estava cridada a declarar) una acta d’incompareixença de l’exdiputada de la CUP.

Gabriel va anunciar aquest dimarts en una entrevista al diari suís Le Temps que es quedarà a Suïssa pels seus dubtes sobre la possibilitat de tenir un «judici just» a l’Estat. A la cita no hi ha assistit tampoc la seva defensa, ni la Fiscalia, ni tampoc el jutge.

Sí que hi ha anat l’Advocacia de l’Estat, que ha anunciat que s’afegirà a la petició que faci la Fiscalia, i els representants de l’acusació popular de Vox, que han demanat que s’obri ja el procediment per aconseguir l’extradició de l’exdiputada de la CUP.

Un cop aixecada l’acta d’incompareixença i amb la petició de la Fiscalia, el jutge ha de decidir ara si activa per la via ràpida per demanar l’extradició de Gabriel, que implica convertir ja avui l’ordre de citació en ordre de detenció internacional i, un cop localitzada Gabriel, l’ordre d’extradició. La via lenta implicaria esperar que s’acabi la instrucció del cas, i un cop hi hagi interlocutòria de processament demanar aquesta extradició.

Llarena havia citat Gabriel com a investigada juntament amb una nova fornada de líders independentistes als que investiga a la causa contra el procés: Mireia Boya, Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas i Neus Lloveras, als qui situa –com a l’exdiputada de la CUP- com a integrants del suposat ‘comitè estratègic’ del procés que descriu el document Enfocats .

Segons el jutge, l’agenda de l’exnúmero dos de la Consellera d’Economia, Josep María Jové, apunta que haurien participat en reunions que haurien servit per «idear» el procés independentista, i per tant haurien aportat «suport polític» per a l’execució del referèndum i la declaració d’independència.

tracking