Diari Més

La JEC es declara incompetent per resoldre si Sànchez i Forn poden participar a la campanya i deriva el cas al Suprem

El president de la Junta Electoral defensa en un vot particular que puguin gravar missatges electorals des de la presó i concedir entrevistes

Imatge d'arxiu de Jordi Sànchez.

Sànchez i Forn podran gravar missatges electorals des de la presó i concedir entrevistesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) s'ha declarat incompetent en la petició de Junts per Catalunya perquè Jordi Sànchez i Joaquim Forn, empresonats per ordre del Tribunal Suprem, puguin participar a la campanya electoral per al 21 de desembre. A la resolució l'entitat indica que qui ha de resoldre una qüestió d'aquest tipus, que implicaria sortir de la presó o mesures extraordinàries per al empresonats, és el jutge instructor del cas judicial, en aquest cas el magistrat del Suprem Pablo Llarena. El president de la Junta, però, Segundo Menéndez Pérez, ha emès un vot particular –fet poc habitual- al qual s'hi ha sumat la vocal Inéz Olaizola, en què consideraria oportú que Sànchez i Forn poguessin gravar missatges des de la presó o concedir entrevistes.

Així doncs, la JEC contesta a la petició de Junts per Catalunya que, a parer seu, l'únic òrgan competent per decidir si mesures como les que demana el partit són compatibles amb l'objecte de la detenció dels candidats és el magistrat instructor. Per aquesta raó, la JEC «no resulta competent per resoldre» la qüestió.

Junts per Catalunya sol·licitava divendres passat a la JEC que Forn i Sànchez poguessin sortir de la presó per participar en actes de campanya o, en el seu defecte, que poguessin gravar missatges per poder-los emetre en mítings. Malgrat que la JEC es declara incompetent per resoldre la qüestió i deriva el cas al Tribunal Suprem, el president, Menéndez Pérez, argumenta al vot particular que no permetria que sortissin de la presó però sí autoritzaria a gravar missatges i concedir entrevistes. D'aquesta manera, diu, quedaria acreditat el dret de tots els candidats a participar en el 21-D amb igualtat de condicions.

Els arguments de JxCat

JxCat argumentava que tenen dret a participar en actes electorals per demanar el vot a favor de la candidatura de la qual formen part en «igualtat d'oportunitats respecte a la resta de candidats», així com també a participar en igualtat d'oportunitats als mitjans de comunicació públics i privats, en els debats i entrevistes durant la campanya electoral.

L'escrit presentat davant la Junta Electoral Central s'empara en l'article 23 de la Constitució que diu que els ciutadans tenen el dret a participar als assumptes públics, directament o per mitjà de representants, lliurement escollits en eleccions periòdiques per sufragi universal. Així mateix, aquest article també fa referència al dret a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que assenyalen les lleis.

JxCat també apel·lava a l'article 21 de la Declaració Universal de Drets Humans que estableix en el seus apartats 1 i 2 que «tota persona té dret a participar al govern del seu país, directament o per mitjà de representants lliurement escollits» i que «total persona té el dret d'accés, en condicions d'igualtat, a les funcions públiques del seu país

No suspenen la compareixença de Santamaría al Senat

D'altra banda, la junta tomba una petició també de Junts per Catalunya que demanava que es suspengués la compareixença de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, prevista el 18 de novembre al Senat per informar del funcionament de l'aplicació del 155 a Catalunya.

La JEC entén que els processos electorals «no interrompen el funcionament normal dels òrgans constitucionals», que poden continuar fent les seves funcions. En el cas concret de la petició que afecta la vicepresidenta, consideren que la compareixença està dins de «l'autonomia parlamentària del Senat» i recorda que en l'acord del Consell de Ministres per aplicar el 155 s'estipula que el govern espanyol està obligat a informar al Senat de l'estat d'execució i aplicació de les mesures.

tracking