Diari Més

L'ANC i Òmnium exigeixen que Europa «modifiqui la seva actitud» i forci l'Estat a dialogar per consolidar la República

Alcoberro augura que la bandera europea tindrà «aviat» una nova estrella, i Mauri destaca que Catalunya és «europeista»

El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, a Brussel·les.

L'ANC i Òmnium exigeixen que Europa «modifiqui la seva actitud» i forci l'Estat a dialogar per consolidar la RepúblicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Clam de les entitats sobiranistes a Brussel·les perquè la comunitat internacional no giri l'esquena als catalans. En l'acte polític posterior a la manifestació d'aquest dijous a la capital de Bèlgica, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha exigit que Europa «modifiqui la seva actitud» i forci l'Estat espanyol a iniciar el «diàleg polític» que ha de conduir a la «consolidació de la República». A més, el vicepresident de l'ANC ha augurat que la bandera europea tindrà «aviat» una nova estrella que serà «groga», en referència al color que simbolitza la reivindicació perquè els «presos polítics» surtin de la presó i el Govern destituït torni a Catalunya. Al seu torn, el portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, ha destacat que Catalunya és «europeista» i «mediterrani», i ha subratllat que els catalans miren Europa com a «garantia de diàleg».

En la seva intervenció, Alcoberro ha explicat en anglès, francès, castellà i català que Catalunya és una «societat oberta, plural i integradora». «Som gent de pau», ha proclamat el vicepresident de l'ANC, que també ha explicat que l'Estat ha rebutjat un referèndum negociat. Per això -ha continuat-, el Parlament va aprovar la legislació «necessària» per organitzar el referèndum de l'1-O, d'acord amb el dret a l'autodeterminació «reconegut» per l'ONU. «El poble ha començat el camí que ens ha de portar a la llibertat, és una voluntat insubornable», ha conclòs.

Finalment, Mauri ha asseverat que si la democràcia i els drets humans estan «en perill» en un estat membre, també ho estan en tota la Unió Europea. «Som aquí per demanar que Europa reaccioni». El portaveu d'Òmnium ha agraït el suport dels catalans: «Ho heu tornat a fer», ha proclamat, i ha manifestat que la mobilització d'aquest dijous ha estat la «més gran» de la història a la capital belga.

Mauri ha apuntat que Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les no estan sols, i ha lamentat que Oriol Junqueras, Quim Forn i els 'Jordis' estiguin empresonats. «Escolta Europa la veu d'un poble que només demana respecte i llibertat», ha continuat Mauri, que ha conclòs que davant l'«autoritarisme» de l'Estat espanyol els catalans demanen precisament «més Europa». «Volem dir als ciutadans europeus que sabem que no ens deixaran sols», ha finalitzat.

Veus europees

En l'acte polític de la manifestació s'han sentit veus europees fent també una crida a la UE a reaccionar. L'eurodiputat d'Eslovènia Ivo Vajgl ha traslladat també la solidaritat als manifestants catalans: «No sabeu quants cors a Eslovènia estan bategant per a vosaltres» i ha conclòs que no es pot acceptar que el dret a decidir es combati amb violència i vulnerant drets fonamentals.

Per la seva banda, el diputat del parlament de Bèlgica Peter Luykx ha pronunciat part de la seva intervenció en català i ha defensat que «la independència és un dret de tots els pobles d'Europa». Així mateix, ha fet una crida al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a no mirar cap a un altre costat. «Catalunya té una posició forta i no ha de tenir por», ha exclamat aixecant el crit de 'no tinc por' per part dels assistents a la manifestació.

tracking