Diari Més

Junqueras: «L'ofensiva contra Catalunya només es frena guanyant el 21-D»

El vicepresident destituït no es fa il·lusions de la seva possible sortida de la presó dilluns

Imatge d'arxiu del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.

Junqueras: «la voluntat de diàleg no pot mantenir-se en clima creixent de repressió»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident destituït Oriol Junqueras considera que «l'ofensiva contra Catalunya només es frena guanyant el 21-D». En una entrevista feta a la presó d'Estremera que publica aquest diumenge 'El Periódico' en paper, el líder republicà reconeix que «res és fàcil» i que «cal persistir» de cara a les eleccions. «Cal tirar menys focs d'artifici. Cal ser suau en les formes i ferm en el fons», assegura Junqueras. En ser preguntat de si té ganes de fer campanya, respon: «Sí, clar. Sobretot amb comparació amb el que hi ha aquí a dins». El vicepresident no es fa però il·lusions de la seva possible sortida de la presó dilluns. «Ens tenen moltes ganes», afirma. «El 2 de novembre tenia molt clar que ens tancaven», afegeix en referència a la seva declaració davant la jutgessa Carmen Lamela. Quan el periodista Xabi Barrena li pregunta si es veuran dilluns a Vic, on ERC comença la campanya electoral, Oriol Junqueras respon: «Ja veurem».

Vida al pavelló dels 'atroços'

Els quatre interlocutors de Junqueras al locutori de la presó d'Estremera són el periodista de 'El Periódico', el germà del vicepresident destituït, el seu cap de gabinet Lluís Juncà i una estreta col·laboradora de Junqueras des que era alcalde. Una altra comitiva d'ERC ha vingut a visitar en paral·lel al conseller Carles Mundó: són els imputats per l’1-O Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, i també Pere Aragonès i Sergi Sabrià. Segons detalla Junqueras, la vida a la presó és força bona: «Ens tracten de cine, sobretot els interns que es desviuen per nosaltres», afirma l'exvicepresident sobre els seus companys de mòdul, anomenat 'popularment' els pavelló dels 'atroços' ja que està format principalment per assassins, violadors i pederastes que tindrien una vida difícil en altres apartats del centre penitenciari. «Avui s'han assabentat que estava refredat i hi ha hagut com un pelegrinatge a la nostra cel·la. Uns ens portaven ibuprofens, altres infusions...», ha afirmat Junqueras.

Segons l'exvicepresident el constipat és producte d'estar divendres gairebé tres hores a la intempèrie i de matinada esperant el trasllat cap al Tribunal Suprem. Junqueras té els cabells més llargs, s'ha aprimat i la seva cara s'ha afinat, segons Barrena. El dirigent d'ERC també informa que molts reclusos no entenen la seva presència a la presó: «No, en absolut. Al·lucinen bastant», puntualitza Junqueras, que diu que molts interns també se li acosten per demanar-li consell o explicacions «sobre agricultura o economia». Part de les 8 hores que no ha d'estar dins la cel·la, les dedica a esports com el futbol, el bàsquet o els escacs. Presumeix de ser el rei del tauler, encara que reconeix que hi ha un colombià dur de doblegar. Una de les poques crítiques de Junqueras a la presó d'Estremera és en l'apartat del menjar amb suposada carn anomenada 'pastilla de fre' que produeix el vòmit immediat i hamburgueses 'blaves'. El vicepresident destituït prefereix no criticar o parlar sobre el Tribunal Suprem, o per si acata o accepta el 155, ja que «sobrevola la sospita que la conversa està sent gravada».

tracking