Diari Més

Acaba la declaració dels consellers empresonats, Sànchez i Cuixart al Suprem

Tots es ratifiquen en els arguments dels escrits presentats per les defenses i el magistrat Llarena no prendrà una decisió fins dilluns

Un furgó de la policia espanyola traslladant al Suprem dos dels consellers empresonats, Jordi Sànchez o Jordi Cuixart, aquest 1 de desembre.

Acaba la declaració dels consellers empresonats, Sànchez i Cuixart al SupremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junqueras, els set consellers empresonats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja han declarat davant del magistrat Pablo Llarena al Tribunal Suprem. Les declaracions són a petició de les defenses i han estat àgils (a excepció de Borràs, no han superat la mitja hora) ja que no havien d'interrogar-los sobre el fons de la causa sinó només sobre la seva situació personal. És a dir, el magistrat vol saber si han canviat els motius pels quals la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela els va enviar a presó incondicional. El primer en declarar ha estat Oriol Junqueras, seguit dels consellers destituïts d'ERC Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa. Llavors -i per aquest ordre- han comparegut els consellers del PDeCAT Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Josep Rull i Jordi Turull. Per últim, ha estat el torn del líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, i ha tancat les declaracions l'expresident d'ANC i número 2 de la candidatura de per Junts per Catalunya, Jordi Sànchez. Tots ells s'han ratificat en els arguments dels escrits presentats per les defenses. El jutge no dictarà la interlocutòria fins dilluns.

En el cas dels consellers destituïts, són a presó des del 2 de novembre. Els líders de les entitats sobiranistes van ingressar a Soto del Real el 16 d'octubre. Tots ells hauran de passar el cap de setmana a la presó ja que el jutge no dictarà fins dilluns la interlocutòria on decidirà si rebaixa les mesures cautelars i deixa lliures tots deu, tal i com demanen les defenses. Les declaracions han començat a les deu del matí i han acabat quan faltaven pocs minuts per tres quarts de dues.

Des d'ERC, la diputada Ester Capella ha dit aquest matí des de les portes del Suprem que està «tot preparat» perquè, en cas que es fixin fiances, tots deu puguin sortir de la presó «d'immediat» i ha confirmat que tenen reunida una «quantitat raonable» per poder entregar els diners per tal que no estiguin a la presó «ni cinc minuts més».

No tots responen a la fiscalia

Els fiscals presents a les compareixences han estat Consuelo Madrigal i Jaime Moreno. No tots els investigats han respost a les seves preguntes. És el cas d'Oriol Junqueras i Raül Romeva que només han respost al seu advocat, Andreu van den Eynde, i s'han negat a contestar a la fiscalia. En canvi, la consellera destituïda d'ERC Dolors Bassa i el republicà Carles Mundó només algunes de les preguntes plantejades pel ministeri públic.

D'altra banda, el Suprem no ha permès comparèixer a la vista als lletrats Gonzalo Boye (que representa Toni Comín i Meritxell Serret, que són a Brussel·les), tampoc als lletrats Enrique Leiva i Enrique Santiago (que representen a Joan Josep Nuet, membres de la Mesa) i tampoc a Francesc Homs (que és advocat de professió), que volia comparèixer juntament amb Xavier Melero (que porta a Meritxell Borràs).

L'argument és que no estan personats a la causa o bé perquè consideren que no és pertinent perquè només es resol sobre la seva situació personal i no es discuteix res sobre la causa. Els lletrats Santiago i Leiva -que representen Nuet- han presentat una queixa formal.

Arguments per a la llibertat

En els escrit entregats per les defenses dels consellers empresonats, els lletrats –en línies generals- coincidien en remarcar que la situació dels empresonats ha canviat, que ja no ostenten cap càrrec (han estat cessats pel 155) i que, per tant, ha desaparegut el risc tant de reiterar com de destruir proves. A més, molts d'ells (a excepció de Borràs i Cuixart) són candidats a les eleccions del 21-D, un argument que esgrimeixen per defensar que no hi ha risc de fuga.

En l'escrit de l'advocat que representa els consellers d'ERC també s'apuntava que «van acceptar i accepten el 155» i es comprometien a usar «vies de diàleg i negociació» política si surten de la presó. Tots ells han ratificat davant de Llarena en els arguments esgrimits pels seus lletrats en els escrits presentats.

tracking