Diari Més

Sànchez critica que Lamela adoptés la «mesura més dràstica» i sense unes «garanties processals exigibles»

El president de l'ANC sospita que la jutgessa de l'Audiència Nacional ja havia decidit enviar-lo a presó abans de prendre-li declaració

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en el moment de la seva arribada a l'Audiència Nacional per declarar per sedició, aquest 16 d'octubre.

La jutgessa decreta presó incondicional per a Sànchez i CuixartACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha criticat des de la presó que la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela decretés la «mesura més dràstica» -com és l'ordre de presó incondicional per a ell i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart-, en un procediment, ha afegit, «on les garanties processals exigibles d'acord amb la pròpia legislació espanyola no han estat evidents, més aviat al contrari». En una carta que publica el diari Ara, el president de l'entitat també recalca la «rapidesa» de la magistrada i sospita que ja havia pres la decisió d'enviar-los a la presó abans de sentir la seva declaració. D'altra banda, Sànchez també constata que els supòsits de risc per ordenar la presó que va al·legar Lamela no van ser citats per la Fiscalia.

«Creia que els anys en què el jutge prenia decisions en base a criteris que la Fiscalia o les acusacions particulars o defenses no havien plantejat ja havien quedat en suspens», afirma Sànchez en el seu text des del centre penitenciari de Soto del Real.

El president de l'ANC acusa la jutgessa d'utilitzar el seu poder per «influenciar i condicionar» de manera «intensa» la vida política a Catalunya i Espanya. «Una persona en la seva condició i posició segur que ha de prendre totes les possibles opcions a prendre també valorant conseqüències tant personals com col·lectives que es poden desprendre de la seva decisió», assenyala.

Sànchez també es refereix al temps que es va prendre Lamela per decidir si l'enviava a presó junt amb Cuixart –«poc més d'una hora» i que en el cas dels nou consellers del Govern «poc més de dues hores».

«Certament el temps no ho és tot, però és un factor que ens pot donar pistes sobre si la jutge Lamela venia amb dubtes i amb ponderacions pendents davant la decisió que havia de prendre, o ja venia molt determinada i amb poca o nul·la predisposició a modificar la seva opinió sobre la decisió a prendre en funció del què les defenses i els mateixos acusats expliquessin», reflexiona Sànchez, que insisteix que la decisió «va ser assumida sense dedicar un mínim de temps per ponderar altres mesures alternatives».

tracking