Diari Més

Rajoy demana una participació «massiva» el 21D per obrir «una nova etapa» de «retorna a la normalitat» a Catalunya

El president espanyol assegura que els funcionaris de la Generalitat estan «complint amb la seva obligació»

El president espanyol, Mariano Rajoy, en la compareixença després del Consell de Ministres extraordinari pel 155.

Rajoy visita Catalunya aquest diumenge per participar en un acte de precampanya amb AlbiolACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, espera que les eleccions del 21D siguin «l’inici d’una nova etapa» de «retorn a la normalitat» a Catalunya. Per aquest motiu ha demanat una participació «massiva» a les urnes i s’ha mostrat confiat que a partir del gener les coses «es resolguin parlant». «Cal que arribi una etapa de tranquil·litat, però sempre respectant les regles de joc», ha dit. També ha justificat l’aplicació de l’article 155 per la necessitat de «restaurar la legalitat, els drets dels ciutadans i protegir les institucions de l’autogovern». «Les coses estan funcionant bé, els funcionaris de la Generalitat estan complint la seva obligació, i espero que de les eleccions en sorgeixi un nou escenari de tranquil·litat, seguretat i certesa», ha sentenciat.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions a la sessió de control al Congrés en resposta les preguntes de la portaveu del PSOE, Margarita Robles, i del PNB, Aitor Esteban, que han coincidit a reclamar al president espanyol que «faci política» i afavoreixi la distensió «teixint ponts».

Robles ha tingut un primer lapsus quan ha afirmat que Espanya s’enfronta al pitjor repte en aquests 40 anys de «dictadura», i ha expressat la «preocupació» del PSOE pel que està passant a Catalunya, especialment per la «situació de tensió» i «l’empobriment» de Catalunya.

Esteban li ha demanat que abordi políticament aquesta qüestió i ha criticat l’actuació del fiscal general de l’Estat i l’actuació de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que ha posat el Govern a presó «de manera incomprensible». «Més enllà de les eleccions cal fer política i trobar solucions i acords», ha dit.

Rajoy s’ha mostrat a favor del «diàleg» però ha afirmat que s’ha de produir «dins de la llei» i ha apuntat que «el futur» a Catalunya comença amb aquestes eleccions del 21D on s’ha d’obrir una etapa «de convivència» on «es respectin les regles de joc».

El president espanyol ha afirmat que la distensió política està bé sempre que «un governant compleixi la llei», perquè «no es pot declarar unilateralment la independència d’una part del territori nacional».

«A mi m‘agradaria que després de les eleccions del 21D arribi una etapa de tranquil·litat política, però no es pot ser representant de les institucions públiques i dir que la llei no l’afecta», ha conclòs.

tracking