Diari Més

Sáenz de Santamaría assegura que el govern espanyol té «màxim respecte» per les decisions de la justícia belga

La vicepresidenta afirma que Bèlgica és un «tan democràtic com l'espanyol» i evita valorar la decisió de deixar en llibertat provisional el president Puigdemont

Imatge de Soraya Saénz de Santamaría en la seva compareixença d'aquest 16 d'octubre.

El PSOE retira la reprovació de Sáenz de Santamaría per les càrregues de l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha entrat a valorar la decisió del jutge belga que ha deixat en llibertat provisional amb mesures cautelars el president Puigdemont i quatre dels consellers destituïts després de prendre'ls declaració. «Ja que parlem d'un sistema tan democràtic com l'espanyol, des del govern espanyol tenim màxim respecte per les decisions dels jutges a Espanya i a Bèlgica, com a tots els estats que respectem la separació de poders», ha manifestat. Sáenz de Santamaría ha dit que desconeix els terminis que regiran tot el procediment judicial a Bèlgica i ha evitat valorar el fet que Puigdemont pugui ser candidat al 21-D des de la capital d'Europa. La vicepresidenta s'ha limitat a puntualitzar a un periodista que li demanava sobre aquesta possibilitat i que es referia a Puigdemont com a president. «És expresident», ha respost lacònicament.

El jutge d'instrucció de Brussel·les ha deixat en llibertat provisional el president Carles Puigdemont i els quatre consellers que són a la capital belga, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig. La decisió es va prendre quan faltaven pocs minuts per a la mitjanit i després de prendre'ls declaració diumenge a la tarda.

El magistrat flamenc ha decidit deixar-los en llibertat però amb mesures cautelars. Entre d'altres, no poden sortir de Bèlgica sense permís, han de notificar una residència real al país i s'han de presentar davant la justícia en cada citació que rebin o quan ho requereixi la policial. La decisió no es pot recórrer.

L'actuació de la justícia belga contrasta amb l'espanyola, ja que la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar dijous passat presó provisional sense fiança per al vicepresident Oriol Junqueras i vuit consellers destituïts.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha evitat valorar la decisió de la justícia belga i, tal i com van fer després de l'empresonament de nou membres del Govern de Carles Puigdemont, ha apel·lat al respecte per les decisions de la justícia. «Ja que parlem d'un sistema tan democràtic com l'espanyol, des del govern espanyol tenim màxim respecte per les decisions dels jutges a Espanya i a Bèlgica, com a tots els estats que respectem la separació de poder», ha manifestat.

Sáenz de Santamaría tampoc ha valorat si creu que els terminis es poden allargar massa i tampoc ha respost a la pregunta de si s'imagina al president Puigdemont fent campanya des de Bèlgica. «És expresident Puigdemont», s'ha limitat a puntualitzar al periodista que li ha fet la pregunta, sense arribar a respondre-la.

La vicepresidenta ha assistit a un esmorzar informatiu d'Europa Press amb el president d'Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, com a convidat.

tracking