Diari Més

Puigdemont i els quatre consellers es lliuren a la policia belga i declararan davant el jutge

Els cinc s'han presentat a les 09.17 hores del matí a una comissaria acompanyats del seus advocats

Carles Puigdemont arribant a la roda de premsa a Brussel·les, aquest 31 d'octubre.

L'Audiència Nacional ordena la detenció de Puigdemont i dels consellers destituïts que són a BèlgicaReuters

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Carles Puigdemont i els quatre consellers que l'acompanyen (Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret) s'han lliurat a la policia belga i declararan davant el jutge aquesta tarda. Els cinc s'han presentat a les 09.17 hores del matí d'aquest diumenge a una comissaria acompanyats dels seus advocats i estan sota custòdia, segons ha confirmat el portaveu de la fiscalia de Brussel·les, Gilles Dejemeppe. Puigdemont i els consellers volen demostrar així la seva cooperació voluntària amb la justícia belga i no estan tècnicament detinguts. «Aquesta tarda, les cinc persones involucrades seran escoltades pel jutge que en 24 hores decidirà què han de fer», ha informat Dejemeppe, que ha precisat que les opcions passen per la detenció en paral·lel a l'estudi de l'ordre europea d'arrest dictada per l'Audiència Nacional, la llibertat sota fiança o, fins i tot, el rebuig de l'arrest. «La decisió ha de ser abans de les 09.17 hores de demà dilluns», ha puntualitzat el portaveu de la fiscalia de Brussel·les.

L'advocat Gonzalo Boye, que representa als consellers Comín i Serret, ha explicat en una sèrie de piulades que sempre s'ha actuat «amb transparència i amb lleialtat processal» des de la defensa. «S'han presentat voluntàriament davant de les autoritats belgues perquè mai hi ha hagut la intenció d'esquivar l'acció de la justícia», ha dit l'advocat, afegint que «només s'ha buscat defensar-se allà on es garanteixin els seus drets fonamentals». «S'ha complert amb el primer tràmit del procediment i ara és quan comença la batalla jurídica que ajudarà a tots els investigats», ha afegit.

El portaveu de la fiscalia, Dejemeppe, ha assenyalat que ja ha mantingut contactes amb els advocats del president i dels consellers, i ha detallat que l'audiència judicial es produirà en l'edifici de la fiscalia belga encara en una hora per determinar d'aquesta tarda. El jutge que els atendrà encara no ha estat escollit però serà d'ofici, ha manifestat el portaveu de la fiscalia de Brussel·les que ha reiterat en tot moment que no hi ha cap tipus d'interferència política en el procés. Els advocats de Puigdemont i els consellers han demanat que el cas es porti per la via flamenca de la justícia belga, i no la francòfona, segons han indicat fonts properes al govern a l'exili i la pròpia fiscalia.

Sobre la possible candidatura de Puigdemont a les eleccions del 21-D, Dejemeppe no s'ha volgut pronunciar i ha recordat que «el jutge serà qui determinarà les condicions del seu alliberament». De fet, entre les mesures que es podrien prendre, tot i que res ha estat encara decidit pel jutge, hi hauria l'opció de prohibir l'atenció de Puigdemont a mitjans de comunicació.

Per ara, Puigdemont i els consellers són a l'edifici de la fiscalia, després que al matí es personessin a la comissaria de la policia federal belga del carrer Royale. Des d'allà, han estat traslladats a les dependències judicials pels propis agents.

En la roda de premsa, Dejemeppe ha explicat que la decisió del jutge es prendrà després de prendre declaració al president Puigdemont i als quatre consellers. Les declaracions, de forma individual, són a porta tancada, i només hi seran present ells, els advocats i els traductors. El portaveu de la fiscalia ha explicat que es notificarà la decisió del jutge a través d'un comunicat de premsa, i que la decisió podria estar presa aquest mateix vespre o, com a molt tard, abans de dilluns a les 9.17 del matí.

El president Puigdemont i els quatre consellers són a Brussel·les des de principis d'aquesta setmana després de la DUI al Parlament, i amb la voluntat d'internacionalitzar el conflicte català i denunciar que no s'enfrontarien a un judici just a l'estat espanyol. Puigdemont ja va fer ahir un tuit en neerlandès des del seu compte oficial on va deixar clar que estava disposat a «col·laborar plenament» amb la justícia belga.

tracking