Diari Més

5.000 persones omplen la plaça de la Font reclamant llibertat pels presos polítics

També la plaça Mercadal de Reus va omplir-se per lluitar contra les mesures imposades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça de la Font de Tarragona ha recollit aquest dijous al vespre la indignació de més de 5.000 persones després de l'empresonament dels consellers, tots destituïts del seu càrrec en aplicació de l'article 155 de la Constitució. A la concentració, que ha començat a les set del vespre davant de l'Ajuntament, s'ha reclamat la llibertat dels presos polítics i s'ha cridat perquè es paralitzi el país amb la convocatòria d'una vaga general. A més, també s'ha demanat «la unitat» de les forces polítiques independentistes per «guanyar el 21-D». En aquest sentit, de cara els comicis, el coordinador local de l'ANC a Tarragona, Carles Xavier Gómez, ha demanat «no perdre el món de vista» i mantenir «el cap fred» per guanyar en unes eleccions que «ho reconeguin o no, seran plebiscitàries».

A la concentració hi han participat els grups municipals d'ERC, PDeCAT i la CUP, a més de membres d'Òmnium i l'ANC, entre els quals Pere Grau, membre del secretariat de l'Assemblea. Els concentrats, que han mostrat la seva indignació a viva veu en meitat d'algun dels discursos, han reclamat la «unitat» dels partits que defensen la República i fins i tot la llista unitària.

També han fet sentir crits de «no passaran» i «el 21-D, guanyarem». Gómez ha apuntat que no s'ha de perdre de vista que el més important és «guanyar sobradament» el 21-D i que ara es començaran a programar més mobilitzacions, sense concretar si la vaga general podria afegir-se al calendari. El coordinador ha assegurat que les forces independentistes «seran una roca inamovible» que estaran «juntes fins al final, fins que no tinguem un polític català a la presó o a l'exili».

Segons Gómez, Espanya «sempre ha tingut un problema amb Catalunya perquè, o directament prohibeix la Generalitat o la majoria de presidents acaben a l'exili o a la presó». El coordinador local ha assegurat que ara mateix el sentiment és «d'indignació» però ha assenyalat que aquells que estan a primera línia han de mantenir «el cap fred perquè la gent està molt esvalotada i volem fer les coses com sempre les hem fet, amb manifestacions pacífiques i no violentes». «Toca tenir el cap fred, però costa», ha admès.

El coordinador local de l'ANC ha explicat que «coneixent el fiscal Maza» ja intuïen que es podia fer efectiu l'empresonament dels consellers i li ha retret que si posés «les mateixes ganes en perseguir delinqüents en lloc de polítics catalans, qui hi hauria a la presó seria mitja Moncloa i no els consellers de la Generalitat».

La convocatòria d'actes continua aquesta nit, a les 22 h amb una cassolada i per demà novament es convoca la gent davant els ajuntaments a les 19 h.

El Mercadal de Reus, ple

Des de Reus, el Mercadal, que va tornar a lluir ahir al vespre tan ple com ho havia estat en dies anteriors en una concentració de prop de mitja hora i força emotiva, responia al «segrest de la llibertat» i al «cop d’estat que ha suposat l’aplicació de l’article 155 i tot el que ha vingut després» fent un encàrrec molt concret als seus polítics. Després de la lectura del manifest de l’ANC, d’entonar un cop més Els Segadors i al crit de «Visca la República!», la plaça va convidar les autoritats municipals a penjar al balcó de l’Ajuntament una pancarta que reivindicava llibertat per als presos polítics. I va demanar una senyera que, igualment, regidors de govern i oposició, i el mateix alcalde Carles Pellicer, van fer onejar des del Palau Municipal en un gest que va arrencar una ovació intensa a la plaça.

Per diumenge hi ha prevista una gran manifestació a Barcelona, a les 12 del migdia, sense que encara s'hagi anunciat la ubicació. Prèviament es realitzarà una granenganxada de cartellsa tots els municipis catalans.

Imatge de la concentració a la Plaça de la Font.

5.000 persones omplen la plaça de la Font reclamant llibertat pels presos políticsCristina Aguilar

Pla obert de la plaça de la Font en la concentració per reclamar la llibertat dels presos polítics. Imatge del 2 de novembre de 2017

polítics, unitat, consellers, manifestació, presos, justícia, TarragonaACN

Imatge de la plaça de la Font plena durant la concentració d'aquest dijous.

Milers de persones omplen la plaça de la Font reclamant llibertat pels presos políticsSergi Saladié

Pla tancat d'un cartell a la concentració per reclamar la llibertat dels presos polítics a Tarragona amb un missatge que fa referència a la jutgessa Lamela. Imatge del 2 de novembre de 2017

polítics, manifestació, justícia, consellers, presos, unitat, TarragonaSílvia Jardí

tracking