Diari Més

Laboral

Els treballadors tindran un permís màxim de quatre hores per votar

Demanar el permís no tindrà cap descompte salarial per part de les empreses

Detall d'un votant introduïnt la papereta en una urna

Per què les eleccions catalanes es podran celebrar en dijous?ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les propera cita que aplegarà als catalans a les urnes serà el dijous 21 de desembre. Tant les eleccions generals, les autonòmiques i les municipals sempre s'han celebrat en diumenge, amb l'excepció de les últimes eleccions catalanes de l'any 2006, que es van fer el dimecres 1 de novembre, festivitat de Tots Sants.

En celebrar-se en dijous les eleccions del 21-D afecta als treballadors que vulguin anar a votar, però aquests han de saber que compten amb un permís de la feina per exercir el seu vot. Per regla general, ladurada màxima del permís a la feina per votar és de quatre hores, sense cap descompte del salari.

Si l'horari de treball coincideix en més de dues hores, però menys de quatreamb l'horari de votació, els treballadors disposaran d'un permís retribuït de dues hores; si coincideix en quatre hores, però menys de siscomptaran amb tres hores; i per últim, si la jornada laboral és de sis o més hores, els treballadors tindran un permís de quatre hores.

Per altra banda, els treballadors en que la jornada laboral no coincideixi amb l'horari d'obertura de les meses electorals o sigui un període inferior a dues hores de treball,no tindran dret al permísretribuït per part de les empreses.

Pel que fa als treballadors a temps parcial aquests també tindranpermisos retribuïts però reduïts en proporció a la jornada de treball que desenvolupin.

Els que han sigut nomenats presidents o vocals de les meses electoralstenen dret a demanar un permís retribuït de jornada completa durant el dia de la votació, si és laboral. I també tenen dret a unareducció de cinc horesde la seva jornada laboral l'endemà de la votació.

Tots els treballadorshauran de sol·licitar a la mesa electoral eljustificant de votació per presentar-ho a la seva empresa.

tracking