Diari Més

La Guàrdia Civil entra a la central dels Mossos i les seves principals comissaries per l'1-O

Es tracta de dependències policials d'arreu del país i una d'elles és la de Tortosa

Imatge d'arxiu d'agents de la Guàrdia Civil entrant ala comissaria central dles Mossos a Lleida.

La Guàrdia Civil busca comunicacions de l'1-O a com a mínim 6 comissaries del MossosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha entrat avui en el complex Egara, la seu central dels Mossos d’Esquadra, així com a les principals comissaries de la policia catalana a Tarragona, Tortosa Barcelona, Girona, Manresa, Sant Feliu de Llobregat i Granollers, a la recerca de les seues comunicacions durant la jornada del referèndum de l’1-O.

Segons han informat Efe fonts policials, els agents de l’institut armat han entrat en el complex Egara, ubicat a Sabadell. Pel que fa a la demarcació de Tarragona, la Guàrdia Civil s'ha presentat poc després de les 9 a l'edifici dela regió policial del Camp de Tarragona -al barri tarragoní de Camp Clar- i a la Regió Policial Terres de l'Ebre, que té la seva comissaria a Tortosa. Per altra banda, també s'han realitzat entrades ales comissaries de la plaça d’Espanya de Barcelona, q les de Girona, a les de Manresa, Sant Feliu de Llobregat i Granollers.

Els agents busquen els enregistraments de les comunicacions per ràdio interna dels agents amb la sala de comandament durant la jornada del referèndum de l’1-O, que havia estat suspès pel Tribunal Constitucional i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia ordenat que fos impedit pels Mossos.

En aquest sentit, dos agents de la Guàrdia Civil de paisà s’han personat a la comissaria de la Plaça d’Espanya de Barcelona i han marxat després de mitja hora.

L’operació d’avui de la Guàrdia Civil es duu a terme després que l’institut armat es presentés el passat 20 d’octubre al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat amb una ordre judicial per obtenir els correus electrònics d’un comandament dels Mossos d’Esquadra a Lleida, relatius al dispositiu per impedir l’1-O.

La Guàrdia Civil s’havia personat el dia anterior a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a la regió policial de Ponent per ordre del titular del jutjat d’instrucció número 4 de Lleida, que, a més dels enregistraments de les comunicacions internes de la policia catalana a la zona durant l’1-O, també va sol·licitar diversa documentació i el bolc del contingut dels telèfons de dos dels comandaments i un agent de la policia catalana.

També en el marc de la investigació sobre la tasca dels Mossos d’Esquadra durant l’1-O, la Guàrdia Civil va accedir el passat 17 d’octubre a la seu central del servei d’emergències 112 de la Generalitat, a Reus, a buscar les cintes de les comunicacions internes dels Mossos d’Esquadra durant aquella jornada, relatives a les demarcacions policials de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

L’Audiència Nacional, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i més d’una vintena de jutjats catalans investiguen els Mossos d’Esquadra per suposada passivitat durant la jornada de l’1-O.

Precisament, el coronel Diego Pérez de los Cobos, càrrec del Ministeri d’Interior que va coordinar el dispositiu de l’1-O, acusa els Mossos d’Esquadra, en un informe presentat davant del TSJC, d’«absoluta passivitat» davant del referèndum i d’intentar «entorpir» les intervencions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per impedir la votació.

En el seu escrit, De los Cobos afirma que el dispositiu que la policia catalana va muntar per a l’1-O «més que donar compliment al mandat judicial, va estar orientat a mantenir la seguretat ciutadana a la manera d’unes eleccions legalment convocades».

Segons l’opinió del coordinador, les instruccions dictades per la Prefectura dels Mossos «van fer que complir el mandat judicial fos tasca inassumible per als binomis» d’agents enviats als punts de votació i els incidents podrien haver-se evitat «mitjançant una actuació anterior de tancament de locals» per part de la policia catalana els dies previs o en les primeres hores de l’1-O.

Després de la declaració d’independència per part del Parlament divendres passat 24 d’octubre, el Govern ha activat l’article 155 de la Constitució, ha convocat eleccions per al pròxim 21D, ha cessat a tot el govern català i ha pres el control dels Mossos d’Esquadra, on ha destituït al fins ara major, Josep Lluís Trapero, a qui ha substituït pel seu número dos, el comissari Ferran López.

tracking