Diari Més

L'advocat de Forcadell i dels membres d'ERC confia en el «rigor» del Suprem per evitar presó provisional

Andreu Van den Eynde assegura que tothom donarà resposta al procediment penal

L'advocat Andreu Van den Eynde a la seu d'ERC, el passat 27 d'octubre.

L'advocat de Forcadell i dels membres d'ERC confia en el «rigor» del Suprem per evitar presó provisionalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andreu Van den Eynde, l'advocat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i dels consellers membres d'ERC, així com de la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, confia en el «rigor tècnic» del Tribunal Suprem (TS) per evitar presó provisional. En un contacte amb la premsa des dels passadissos del Parlament, el lletrat s'ha mostrat confiat que els magistrats del TS no dictin mesures cautelars per als querellats. Així mateix, Van den Eynde ha alertat d'una situació judicial «d'assetjament» cap als líders sobiranistes, però ha negat que els dirigents busquin esquivar la vigilància penal. «Tothom donarà resposta al procediment penal», ha asseverat.

Cal recordar que alguns dels seus clients -consellers membres d'ERC- són a Brussel·les. És per això que l'advocat ha argumentat que la Unió Europea funciona com a territori estatal a efectes judicials: «El president és fora, però en territori de la UE», ha constatat. Van den Eynde també ha destacat que el Suprem té un «rigor que no se li pot desmerèixer», i ha apuntat que hi ha «fórmules» per defensar que no calen mesures cautelars. «Confio que sigui així», ha continuat.

«El fiscal ha anunciat mesures cautelars, però no considero la possibilitat que se n'adopti cap de greu», ha conclòs, basant-se en la posició de la Mesa i el seu caràcter «immune i inviolable».

Delicte de rebel·lió: 15-30 anys de presó

La interlocutòria on el Suprem ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia contra Forcadell i cinc membres de la Mesa del Parlament estableix que la investigació haurà de determinar si van cometre un delicte de rebel·lió (472 del Codi Penal), penat amb entre 15 i 30 anys de presó, o si els fets s’inscriuen en un delicte de ‘conspiració per a la rebel·lió’ (477 del Codi Penal), que estableix una pena de presó «inferior en un o dos graus» al delicte de rebel·lió.

Cada grau implica una rebaixa de la pena a la meitat. Això deixaria una pena d'entre 15 i 7 anys i mig de presó en el cas de rebaixa d’un grau, o d’entre 7 anys i mig i 3 anys i 9 mesos en el cas que fossin dos graus. S’hi sumarien les penes per suposats delictes de malversació de fonts, però no per sedició, que quedaria englobat dins del delicte de rebel·lió o de conspiració per a la rebel·lió.

tracking