Diari Més

Per què les eleccions catalanes es podran celebrar en dijous?

Rajoy convoca els comicis pel proper 21 de desembre, dia laborable

Detall d'un votant introduïnt la papereta en una urna

Per què les eleccions catalanes es podran celebrar en dijous?ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les mesures contemplades en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució és la convocatòria d’eleccions a Catalunya. Així ho va fer saber Mariano Rajoy després que el Senat n’activés la seva aplicació i després que el Parlament aprovés la proclamació de la República Catalana. Les eleccions convocades per part del president espanyol, però, estan fixades pel dia 21 de desembre, un dia laborable ja que cau en dijous.

Aquesta convocatòria sorprèn ja que, normalment, els comicis es celebren en diumenge, un dia festiu sense activitat laboral i lectiva que permet als treballadors exercir el seu dret a vot sense haver-se d’excusar a la feina i la utilització de centres d’educació com a col·legis electorals. Com és possible, llavors, que aquestes eleccions es duguin a terme un dijous?

La llei electoral espanyola, la LOREG, dicta que els comicis s’han de celebrar cinquanta-quatre dies naturals després de la seva convocatòria. Com que aquesta apareix publicada al Butlletí Oficial aquest dissabte 28 d’octubre, comptant cinquanta-quatre dies s’estableix que les eleccions es celebraran el 21 de desembre, dijous. La mateixa llei estableix que la campanya electoral s’inicia el trenta-vuitè dia després de la convocatòria dels comicis i dura quinze dies, fins a les 0:00h. del dia abans de la votació. Així doncs, la campanya començarà el 5 de desembre, dimarts, i s’allargarà fins la mitjanit del 19 al 20 de desembre. Les 24 hores anteriors a la votació del 21 de desembre comprendran la jornada de reflexió.

Aquesta serà la primera vegada que unes eleccions es celebren en un dia laborable des dels comicis generals celebrats el 1982. Precisament, el 28 d’octubre d’ara fa 35 anys, aquelles eleccions també es van dur a terme en un dijous.

tracking