Diari Més

La fiscalia demana mantenir a presó Sànchez i Cuixart perquè segueixen instant a la mobilització

El ministeri públic assegura que els líders de l'ANC i Òmnium volien impedir el 20 de setembre que la Guàrdia Civil s'endugués documentació i detinguts

Els presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, arribant a l'Audiència Nacional aquest 16 d'octubre.

Sànchez i Cuixart demanen des de presó «serenitat» i «calma» en les mobilitzacions per al seu alliberamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola creu que els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han de seguir en presó preventiva ja que des del centre penitenciari segueixen instant a la mobilització de la ciutadania, cosa que suposaria, segons el ministeri públic, una reiteració del delicte de sedició pel qual se'ls investiga. De fet, assegura que tots dos van mobilitzar la ciutadania el 20 de setembre passat per intentar impedir a la Guàrdia Civil endur-se documentació i detinguts dels llocs que estava escorcollant, cosa que el ministeri fiscal qualifica de «violència».

En dos escrits, el fiscal assegura que van instar la ciutadania a bloquejar la sortida del cos armat del llocs on havia entrat, començant per la Conselleria d'Economia, però també la d'Exteriors a la Via Laietana, o a Bigues i Riells i Les Franqueses del Vallès.

En el seu escrit, la fiscalia emmarca les mobilitzacions en una estratègia més àmplia per aconseguir la independència de Catalunya, de la qual Cuixart i Sànchez formarien part d'un anomenat 'comitè estratègic'. També recorda diversos 'tuits' i arengues públiques de tots dos animant a la mobilització de la ciutadania i instant a no marxar amb crits de 'no sortireu', així com la destrossa de tres vehicles de la Guàrdia Civil.

A Cuixart, a més, li atribueixen haver sostret 25 cartells de suport al referèndum que la Policia Local de Badalona havia requisat prèviament.

El ministeri públic també considera que l'Audiència Nacional espanyola és el tribunal adequat per investigar els fets, emmarcats en el delicte de sedició, ja que és un delicte contra la forma de govern amb una «gravíssima alteració de l'ordre i coacció». De fet, també intenta desacreditar la versió de Sànchez al·legant que van voler fer un cordó de seguretat amb voluntaris de l'ANC, ja que la Guàrdia Civil no el veia segur, i recorda que el propi Sànchez va poder entrar a l'edifici de la Conselleria d'Economia en contra del criteri de la Guàrdia Civil i la comissió judicial.

Per últim, la fiscalia diu que tots dos han de seguir a presó pel risc de reiteració delictiva i ho argumenta recordant que des que són a la presó de Soto del Real han seguit enviant missatges públics, a través dels seus advocats, per mantenir la mobilització ciutadana a favor de la independència.

tracking