Diari Més

El Senat proposa un cara a cara entre Puigdemont i el govern espanyol dijous o divendres

La cambra alta constitueix la comissió conjunta malgrat les queixes d’alguns grups per la vulneració dels seus drets

Imatge d'arxiu del vicepresident del Senat, Pedro Sanz.

El Senat proposa un cara a cara entre Puigdemont i el govern espanyol dijous o divendresEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Senat, Pedro Sanz, ha posat sobre la taula aquest dimarts 24 d'octubre la possibilitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, participi en un cara a cara amb un representant del govern espanyol –que podria ser el mateix Mariano Rajoy- dijous o divendres, durant la celebració del debat de les mesures del 155 per a Catalunya. Segons Sanz, aquest debat entre el president de la Generalitat i l’executiu espanyol «permetria enriquir» la sessió que se celebra al Senat, on els grups de Podem, ERC, PDeCAT i PNB s’han queixat aquest dimarts de la conculcació dels seus drets per exercir l’oposició, perquè PP, PSOE i Cs no els permeten presentar esmenes a la totalitat i els donen només un termini de cinc hores per presentar esmenes parcials. PP i el representant d’UPN a la Mesa han impedit també que prosperés la petició que havien fet ERC i el PDeCAT (que ha obtingut el suport del PSOE) perquè Puigdemont pogués assistir al Senat el dimecres 25.

La proposta de cara a cara ha arribat poc després de la constitució de la Comissió conjunta que s’encarregarà de debatre la ponència del 155. Està presidida pel president del Senat, Pio García Escudero, i té 28 membres. 15 són del PP, 6 del PSOE, 2 de Podem, 1 del PNB, 1 d’ERC, 1 del PDeCAT i 1 del Grup Mixt. Entre els del PP hi ha Javier Arenas i el líder del PPC, Xavier García Albiol. Pel PDeCAT Josep Lluis Cleries i per ERC Miquel Àngel Estradé.

La comissió ja ha creat un grup per a la redacció d’una ponència que haurà d’haver enllestit aquesta tasca el dijous 26 a les 10.00h. Els grups hi podran presentar esmenes parcials des d’aquest moment fins l’aprovació del dictamen en una nova reunió de la comissió conjunta que tindrà lloc dijous a la tarda. Un cop votat aquest dictamen, passarà al ple, que tindrà lloc divendres 27 a les 10 del matí.

Possible cara a cara

La Mesa ha tancat la porta a la petició d’ERC i PDeCAT perquè Puigdemont disposi de la possibilitat d’assistir al Senat aquest dimecres 25. Ho haurà de fer o bé dijous o bé divendres, un fet que segons el PP permetria un cara a cara amb el govern espanyol, possiblement amb el mateix Mariano Rajoy, que «previsiblement» assistirà a la sessió. Segons Sanz, aquest cara a cara hauria de tenir lloc en el marc del debat en comissió o bé en ple, i no implicaria els grups parlamentaris. Seria un intercanvi directe entre Puigdemont i el representant de l’executiu espanyol amb rèpliques i contrarèpliques i que acabaria tancant l’executiu de Rajoy.

Ple

Pel que fa a la resta del format del ple, els grups disposaran de torns de 40 minuts durant un torn a favor o en contra del dictàmen, i després s’obriria un nou torn de 20 minuts de discussió de les esmenes. Tancarà el debat el govern espanyol, i el permís del Senat al govern espantol per adoptar les mesures entrarà en vigor l’endemà, quan es publiqui al BOE.

Denúncies de l’oposició

Podem, PDeCAT, ERC i PNB han denunciat aquest dimarts 24 una vulneració del reglament del Senat per part del PP, PSOE i Cs per a l’aprovació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Segons han exposat els portaveus després de la reunió de la Mesa, els grups que donen suport a les mesures han tancat la porta a la possibilitat de presentar esmenes a la totalitat del text i nomes estableixen un termini de cinc hores per presentar esmenes parcials. A més, denuncien que la tramitació s’ha dut a terme sense escoltar la Junta de Portaveus. Per contra, els tres grups han rebutjat els escrits de reconsideració que han presentat les formacions de l’oposició.

La senadora d’ERC Mirella Cortès ha denunciat la «vulneració dels drets» dels senadors i una «manca de democràcia» i ha recordat que l’article 155 de la Constitució diu que s’ha de debatre al sí de la Comissió de Comunitats Autònomes. «Si existeix tanta democràcia a aquesta cambra entenem que s’ha de donar veu a tots els grups parlamentaris, així com als senadors designats pels parlaments autonòmics», ha dit Cortès, que ha recordat que la comissió conjunta creada no dona peu a la presència d’aquests representants.

La portaveu de Podem, Anabel Mora, també ha denunciat la vulneració dels drets de participació democràtica dels senadors i un ús «ad hoc» del reglament del Senat. «No s’ha escoltat la Junta de Portaveus, no se’ns permet fer una petició d’informe. No es permet demanar una ponència prèvia, i els terminis són ridículs quan estem parlant de mesures molt greus», ha dit Mora, que ha recordat que qualsevol tramitació normal permet un termini de dies per a la presentació d’esmenes, mentre que ara els grups només disposen de cinc hores.

El PNB també s’ha queixat de la «vulneració» dels procediments i ha recordat que el text de la comissió es coneixerà just un dia abans que es voti en ple.

Per contra, el portaveu del PSOE, Ander Gil,, i el del PP, José Manuel Barreiro, han defensat el procediment i han apuntat que la Mesa ha estat «escrupolosa» respecte al reglament de la cambra. Barreiro ha afirmat que el Senat ha seguit un procediment «totalment garantista» que «no és comparable» amb el que es va fer al Parlament de Catalunya els dies 6 i 7 de setembre, quan l’oposició es va queixar de la vulneració dels seus drets.

tracking