Diari Més

El PSOE afirma que si Puigdemont convoca eleccions «legals» i no declara la independència el 155 no s'ha d'aplicar

La versió dels socialistes topa amb la de dirigents del PP, que consideren que la tramitació no s'atura amb uns comicis

La portaveu del PSOE, Margarita Robles, en una intervenció al Congrés.

El PSOE afirma que si Puigdemont convoca eleccions «legals» i no declara la independència el 155 no s'ha d'aplicarACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, ha afirmat que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convoca eleccions anticipades «dins del marc legal i constitucional» i exclou «qualsevol consideració» relacionada amb una declaració d'independència s'ha d'aturar l'aplicació del 155. «Si fa això, el 155 no es podria aplicar ni políticament ni jurídicament», ha manifestat Robles. Aquesta postura dels socialistes xoca amb declaracions de dirigents del PP fetes aquest mateix dimarts. Per exemple, el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, ha afirmat que unes eleccions no aturen el 155 i que ja s'han donat «prou oportunitats» a Puigdemont. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, també ha dit que «exclusivament amb unes eleccions no se solucionen les coses».

La portaveu socialista al Congrés ha manifestat obertament que si Puigdemont convoca eleccions anticipades i es desmarca de qualsevol declaració d'independència, l'aplicació del 155 s'atura. El moviment de Puigdemont, però, s'hauria de produir abans que el Senat doni llum verda al 155 en el ple convocat per divendres.

«Si en el període de tramitació del 155 hi ha una convocatòria d'eleccions en el marc de la legalitat, per al PSOE seria una manifestació d'acatament de la legalitat i el marc constitucional, sempre que s'exclogui qualsevol consideració d'una declaració d'independència», ha explicat Robles.

Per això, ha tornat a apel·lar al president per tal que «sigui valent» i convoqui les eleccions «i doni seguretat jurídica perquè puguin votar tots els catalans».

Robles assegura que la tesi del PSOE està en la línia de les declaracions de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santarmaría, fetes el dilluns. En canvi, diferents dirigents del PP han fet un gir aquest dimarts i asseguren que, encara que Puigdemont convoqui eleccions, això no atura el 155. Aquest és el cas del vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, que ha afirmat que unes eleccions no aturen el 155 i que ja s'han donat «prou oportunitats» a Puigdemont. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, també ha dit que «exclusivament amb unes eleccions no se solucionen les coses».

tracking