Diari Més

El Govern emprendrà accions legals contra el 155

Turull assegura que l’executiu acordarà «una resposta política conjunta al 155» pactada amb els grups parlamentaris i les entitats independentistes

El portaveu del Govern, Jordi Turull, en roda de premsa aquest 24 d'octubre.

El Govern emprendrà accions legals contra el 155ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat ha anunciat un seguit d’accions legals arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per part de l’Estat. El portaveu de l’executiu, Jordi Turull, ha explicat que, d’una banda, es presentarà un conflicte de competències al Tribunal Constitucional (TC), un recurs d’empara a la mateixa instància per part del president de la Generalitat, un contenciós administratiu per demanar la nul·litat de l’acord del Consell de Ministres sobre el 155 amb petició de mesures cautelars, i cada conseller presentarà també el seu propi recurs per la via administrativa per intentar frenar el seu cessament. Turull ha detallat que s’engeguen totes aquestes accions legals sense massa «esperança» en que la justícia espanyola doni la raó al Govern, però amb la clara voluntat «d’esgotar totes les vies internes per poder recórrer després a instàncies internacionals». D’altra banda, el portaveu no ha volgut donar detalls sobre els plans del president i l’executiu per fer front a l’aplicació del 155. En aquest sentit, ha garantit que el Govern acordarà «una resposta política conjunta» a les mesures impulsades per l’Estat que serà pactada amb els grups parlamentaris i les entitats independentistes.

La Generalitat ha decidit iniciar una ofensiva legal contra la decisió del govern espanyol d’aplicar a Catalunya l’article 155 de la Constitució. A la reunió del Consell Executiu s’ha aprovat iniciar accions legals per la via constitucional i administrativa que intentin frenar els efectes de les mesures o, en darrera instància, els permeti acudir a tribunals europeus i internacionals amb posterioritat. Així, convençuts com estan que les mesures no s’ajusten a la llei, han presentat, d’una banda un conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional, després de demanar un informe al Consell de Garanties Estatutàries, en considerar que les mesures decretades pel govern espanyol «sobrepassen tots els límits del 155». El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a més, interposarà un recurs d’empara al mateix TC quan rebi el requeriment del Senat per presentar les al·legacions del Govern a l’aplicació del 155, per una qüestió de formes «i perquè hi haurà una comissió tècnica que farà un informe sense escoltar abans les parts».

A més, a través del contenciós administratiu, es reclamarà la nul·litat de l’acord del Consell de Ministres que engega el procés «perquè depassa el que la Constitució diu i la voluntat del constituent». En aquest punt, Turull ha detallat que «es demanaran mesures cautelaríssimes perquè se suspengui» tant l’acord com els seus efectes. Per últim, cada persona i càrrec afectats pel 155 també prendrà mesures legals. Així, de moment, cada conseller –a qui es pretén cessar- presentarà de manera individual contenciosos administratius «per la protecció dels seus drets fonamentals».

«És una resposta jurídica per esgotar les vies internes, perquè si es vol acudir a la via internacional, s’han d’esgotar les internes», ha detallat Turull, tot assegurant que «l’esperança que té el Govern és indescriptible, també per la celeritat que se li preveu». «Esgotarem totes les vies perquè és una injustícia, farem tot el possible», ha conclòs.

El portaveu ha explicat aquesta ofensiva legal a la roda de premsa posterior al primer Consell Executiu «sota l’amenaça del 155». «Una amenaça que contravé tota legitimitat, va en contra de l’elecció dels ciutadans a les eleccions del 27-S, contra l’elecció d’acord amb les normes democràtiques del president, i que contravé el nomenament del Govern», ha comentat Turull.

Tot i aquesta indignació manifesta, el portaveu ha preferit no respondre cap de les preguntes sobre els detalls del que pensa fer el Govern i el president davant l’aplicació del 155. Turull s’ha limitat a dir que en aquests moment s’està intentant consensuar amb tot el bloc independentista i les entitats sobiranistes, i no ha aportat cap detall més. «Ho farem tot d’acord amb els altres actors, com ho són els grups parlamentaris que van escollir al president, i tots aquells que van fer possible JxSí», ha dit. En aquest sentit, ha afegit que «hi haurà una resposta política i serà acordada, perquè la unitat és bàsica; són moments molt transcendents, i per no donar peu a especulacions ni divisions, es farà tot d’acord amb els grups parlamentaris».

Les eleccions i les especulacions

En ser preguntat per la possibilitat de convocar eleccions i per les declaracions de la CUP assegurant que aquest pla està sobre la taula del Govern i del president, Turull s’ha limitat a esquivar la qüestió. «No vull entrar en el terreny de les especulacions», ha dit.

Per últim, el portaveu del Govern ha volgut tranquil·litzar sobre els funcionaris de la Generalitat per la possible intervenció de l‘administració catalana. Sense entrar al debat sobre si obeiran o no les ordres que arribin de l’executiu espanyol, Turull ha assegurat que «els funcionaris a tot arreu i en una situació de normalitat democràtica fan és aplicar la normativa existent. I normalment, el tenen per sobre, és un Govern escollit democràticament», ha afirmat. Amb tot, ha reiterat que l’executiu «sempre va dir, abans i després del referèndum, que tots els esforços aniran a protegir els funcionaris». «És moment de fer política i de prendre decisions polítiques», ha conclòs.

tracking