Diari Més

L'Estat acorda retirar competències «econòmiques, financeres, tributàries i pressupostàries» a la Generalitat

L'acord pel 155 alerta que la independència provocaria una caiguda del PIB «del 25 o 30%»

El vicepresident del Govern va participar ahir en l'acte de cloenda de la conferència del cicle 'Els empresaris volem saber', a Tarragona.

economia, vicepresident, conferència, pensions, empresaris, PIB, Govern, inversió, Tarragona, exportacions, PPC, Oriol JunquerasACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'activació de l'article 155 de la Constitució espanyola que ha aprovat el consell de ministres, i que ha de votar encara el Senat, preveu el control de totes les competències «econòmiques, financeres, tributàries i pressupostàries» de la Generalitat. En el document, el govern de Mariano Rajoy diu que es garantirà «la prestació de serveis públics essencials, l'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera» i es prendran mesures per garantir que els diners «no es destinin a activitats o objectius vinculats o relacionats amb el procés» independentista. Rajoy ha advertit que la independència de Catalunya podria provocar una caiguda del PIB «del 25 o 30%». L'acord de ministres també preveu el cessament del Vicepresident i responsable d'Economia del Govern, Oriol Junqueras.

De fet, l'acord del consell de ministres assegura el procés independentista ha «generat una gran desconfiança» entre els agents econòmics, «provocant trasllats de seus socials i fiscals de les empreses», una disminució «de les inversions i una desmotivació del turisme». A més, avisen que un estat independent quedaria, diuen, fora de la Unió Europea i de la Organització Mundial del Comerç, passant a ser «un país tercer a efectes de les relacions comercials».

Pel govern espanyol, la independència de Catalunya comportaria «l'empobriment de l'economia» i una situació «insostenible».

tracking