Diari Més

El govern espanyol ni confirma ni desmenteix que hi hagi eleccions autonòmiques al gener

Méndez de Vigo diu que primer caldrà retornar a Catalunya «l'ordre constitucional»

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa posterior al consell de ministres

Méndez de Vigo diu que l'endarreriment dels Jocs és una mostra de «seny»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol ha matisat aquest divendres les manifestacions de l’exministra socialista i secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, respecte a un acord entre el PSOE i l’executiu espanyol perquè l’aplicació de l’article 155 de la Constitució impliqui la celebració d’eleccions autonòmiques al gener. El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que encara «és molt aviat per dir quan hi ha d’haver eleccions a aquesta comunitat autònoma» i primer caldrà «retornar Catalunya a l’ordre constitucional». Segons Méndez de Vigo, la prioritat és «assegurar la legalitat, la convivència i la neutralitat de l’administració», i són fites que no s’assoleixen «d’un dia per un altre». «En aquests moments parlar d’una data és prematur», ha afirmat.

Fonts pròximes al president espanyol, Mariano Rajoy han apuntat que en aquests moments no es pot establir un termini per a la convocatòria dels comicis ni fixar la data per al mes de gener. En tot cas apunten que aquestes eleccions tindrien lloc en el termini més «breu» possible, depenent de la situació que tingui lloc a Catalunya després de la suposada intervenció.

En roda de premsa a La Moncloa, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que les mesures del 155 «no suposen intervenir l’autonomia de Catalunya» sinó que suposaran «mesures de control extraordinàries» per assegurar el «retorn a la legalitat».

«La prioritat és retornar Catalunya a l’ordre constitucional» perquè «la majoria secessionista s’ha apartat de l’ordre constitucional» i utilitza una «lògica» que va més enllà de la legalitat, ha dit Méndez de Vigo, que ha afirmat que la prioritat és «normalitzar» les institucions.

Segons el govern espanyol, el 155 «permet la possibilitat» de convocar eleccions, però «caldrà esperar a que es donin les circumstàncies» perquè els catalans «es puguin pronunciar».

Méndez de Vigo no ha avançat les mesures que el seu executiu aprovarà aquest dissabte al Consell de Ministres extraordinari, però s’ha mostrat convençut que els funcionaris –citant explícitament els Mossos- són funcionaris que «compliran les seves obligacions».

També ha recordat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que té a la seva mà evitar l’aplicació del 155 de la Constitució mitjançant una convocatòria d’eleccions autonòmiques a Catalunya abans del ple del Senat on s’aprovaran les mesures.

Partidari d’incloure a la Constitució el principi de «lleialtat federal»

Méndez de Vigo també s’ha mostrat partidari d’incloure a la Constitució «un principi de lleialtat federal», que «significa que on les competències són de la comunitat autònoma, aquestes compleixen sempre les lleis estatals». A més, segons Méndez de Vigo, caldria «reforçar les competències de l’alta inspecció» que fins ara té són «molt residuals».

«No és una bona idea» recuperar les competències d'Educació

En canvi, Méndez de Vigo ha afirmat que «no és bona idea» recuperar les competències d'Educació. «Crec que no s'ha de llançar una taca de sospita sobre els professors» i que «cal tenir el cap fred» i utilitzar «l'instrument adequat» que és la «comissió que tenim oberta al Congrés dels Diputats per parlar d'aquests temes».

tracking