Diari Més

Junqueras: «la voluntat de diàleg no pot mantenir-se en clima creixent de repressió»

El vicepresident considera que el poble de Catalunya va declarar la independència l'1-O i defensa que s'implementarà «de la millor manera possible»

Imatge d'arxiu del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.

Junqueras: «la voluntat de diàleg no pot mantenir-se en clima creixent de repressió»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha recordat aquest dimarts, en una entrevista a Rac1, que la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, avisa que «la voluntat de diàleg no pot mantenir-se en clima creixent de repressió». L’advertència l’ha fet Junqueras hores després que, dilluns a la nit, els líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, fossin enviats a presó de manera preventiva per la jutgessa, sota l’acusació d’un delicte de sedició. Estem disposats a dialogar amb qui vulgui dialogar. Ningú és més dialogant que nosaltres. Però amb els que volen dialogar. I la carta no només ofereix diàleg, també diu moltes altres coses, que són compatibles», ha dit, recordant que Puigdemont demanava a l’Estat aturar la «repressió» i esmentava directament els procediments que hi havia dilluns a l’Audiència Nacional espanyola.

I és que Junqueras considera que el diàleg que ofereix el president no atura el procés d’independència. «No substitueix el mandat democràtic que tenim de fer la república. En tot cas, l’acompanya. Volem diàleg, sí, amb qui vulgui dialogar, amb la comunitat internacional, amb qualsevol que vulgui dialogar a Catalunya i Espanya. Però no és diàleg i punt. És diàleg i mandat democràtic, i fer respectar la democràcia. No podem renunciar a cap instrument democràtic», ha assegurat, apuntant així que la carta de Puigdemont no preveu aturar la separació d’Espanya. «Si algú vol interpretar que estar a favor del diàleg és una excusa per no fer res més, s’equivoca i no ens coneix», ha etzibat.

Preguntat per quin ha de ser el proper pas del Govern després de l’empresonament preventiu als líders de l’ANC i Òmnium, Junqueras no ha volgut entrar en detalls i s’ha limitat a dir que «cal seguir en la direcció que s’està seguint». «Atès que sóc demòcrata, republicà i independentista, ara, a fer la república independent a través de la democràcia. Com que els ciutadans ja van decidir l’1-O, ara a seguir implementant-la de la millor manera possible», ha sentenciat.

Així, ha apostat per mantenir converses amb representants de la comunitat internacional i «treballar els consensos a la nostra societat, així com posar en evidència que no pot ser que tants militants del PSC donin per bo que els seus dirigents facin d’escolanets del PP».

Pel que fa a una possible declaració de la independència per part del Govern, el president o el Parlament, el vicepresident no ha volgut mullar-se més enllà de dir que «la independència la van proclamar els ciutadans l’1-O».

tracking