Diari Més

Human Rights Watch denuncia «l'ús excessiu de la força» l'1-O

L'ONG diu que la UE ha de «deixar clar públicament a les autoritats espanyoles» que ha de respectar «les lleis europees de drets humans»

A Aiguaviva, un dels casos analitzats per l'ONG, es van llençar gasos lacrimògens.

Human Rights Watch denuncia «l'ús excessiu de la força» l'1-OCEdida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Human Rights Watch denuncia en un informe «l'ús excessiu de la força» de la Policia Nacional i la Guardia Civil per aturar el referèndum de l'1-O. L'ONG pels drets humans assegura que cal una «investigació efectiva» de l'actuació policial i recomana que es faci a través «d'un organisme internacional independent» tenint en compte les tensions actuals entre els governs català i espanyol. A més, HRW diu que la UE i els estats europeus «haurien de deixar clar públicament que qualsevol ús de la força ha de complir amb les lleis nacionals i la normativa europea de drets humans». «La policia potser tenia la llei del seu costat per aplicar una ordre judicial, però això no els donava el dret a utilitzar la violència contra manifestants pacífics», assegura l'expert de HRW encarregat de l'informe, Kartik Raj.

«En aquests temps divisius, és especialment important que les autoritats respectin els drets humans, inclosos la llibertat d'expressió i de reunió, i l'estat de dret», assegura l'expert Raj. «Un compromís de Madrid i Barcelona per cooperar totalment amb una investigació independent de la violència de l'1-O seria un pas important per restaurar la confiança», afegeix.

«El govern espanyol té l'obligació de garantir que hi ha una investigació efectiva», diu l'ONG, que proposa que davant de les «tensions» actuals s'hi podrien implicar organitzacions com el Consell d'Europa, el comissari de Drets Humans o l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU pels Drets Humans.

«La nostra investigació detalla en tres casos demostra que la Policia Nacional i la Guardia Civil van fer un ús excessiu de la força l'1-O a Catalunya», assegura Raj. En l'informe, HRW diu que ha pogut constatar l'ús excessiu de la força contra «manifestants pacífics» a Girona, Aiguaviva i Fonollosa. A Girona, l'ONG va entrevistar testimonis i ferits al Col·legi Verd, on diu que «un pare colpejat era un agent dels Mossos fora de servei, i un altre un bomber». A un col·legi de Sant Narcís, HRW ha documentat que la policia va trencar el braç d'un bomber que «no suposava una amenaça per a la policia».

Espanya «és membre de la Convenció Europea de Drets Humans, així com també de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics, que imposen obligacions específiques pel respecte a la reunió pacífica i la llibertat d'expressió» i recullen com fer un «ús de la força» legal. «Fins i tot si els governs poden imposar algunes restriccions a aquests drets, les mesures han de ser les necessàries i proporcionades per a l'objectiu específic. Encara que la gent actuï il·legalment, l'Estat no pot privar-los dels seus drets o utilitzar una força excessiva», diu l'informe de Human Rights Watch.

L'ONG recorda que «els estàndards dels drets humans sobre l'ús de la força requereix a la policia utilitzar alternatives sempre que sigui possible». A més, afegeix que les lleis que regulen la Policia Nacional i la Guardia Civil, així com el «codi ètic» del cos espanyol, incorporen mencions «a les normes de drets humans» i marquen que l'ús de la força s'ha de fer «amb proporcionalitat, d'acord amb l'amenaça i amb l'objectiu de minimitzar els danys i els ferits». «És fonamental que qualsevol acció policial en el futur s'adhereixi estrictament a aquests estàndards», diu Human Rights Watch.

tracking