Diari Més

La Mesa del Parlament «pren nota» dels resultats de l'1-O hores abans de la compareixença de Puigdemont

El PSC demanarà reconsideració després que l'òrgan parlamentari hagi aprovat donar les xifres del referèndum, davant l'oposició dels socialistes, Cs, el PPC i el lletrat major

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, darrere del diputat de CSQP Joan Josep Nuet a la Mesa, el 10 d'octubre de 2017.

La Mesa del Parlament «pren nota» dels resultats de l'1-O hores abans de la compareixença de PuigdemontACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Parlament ha «pres nota» dels resultats del referèndum, hores abans de la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Fonts coneixedores de la reunió de l'òrgan parlamentari han explicat que la Mesa ha aprovat informar sobre les xifres de l'1-O, gràcies als vots a favor de JxSí i CSQP. Cs i PSC hi han votat en contra. El PPC, que té dret a veu però no a vot, també hi ha mostrat la seva oposició. A més, els socialistes demanaran la reconsideració pel fet que la Mesa hagi explicat els resultats del referèndum, segons han explicat fonts properes a aquest grup parlamentari. Finalment, fonts presents a la reunió també han afegit que el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, ha exposat que la Mesa no hauria de donar els resultats de l'1-O ni de prendre'n nota, i que el secretari general del Parlament, Xavier Muro, no hi ha posat cap problema.

Fonts de Cs han subratllat que els resultats de l'1-O no s'haurien ni d'haver exposat en la reunió de la Mesa, i han apuntat que el bloc sobiranista deu haver volgut comunicar les xifres de l'1-O per donar-ne algun tipus de validesa jurídica, de cara a la declaració d'independència d'aquesta tarda.

Finalment, fonts de CSQP han matisat que el secretari tercer de la Mesa i membre de la coalició, Joan Josep Nuet, s'ha posicionat a favor que l'òrgan parlamentari prengui nota dels resultats del referèndum, tot i que s'oposa que aquesta comunicació de les xifres de l'1-O serveixi per a fer una declaració d'independència.

Des de Presidència del Parlament, així com des de Cs i PPC han subratllat que la reunió de la Mesa ha estat ordinària i que, a banda de la comunicació dels resultats del referèndum, tan sols s'han tractat qüestions de tràmit.

Una possible declaració d'independència compatible amb una mediació

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perfila una possible declaració d'independència compatible en mantenir la porta oberta a la mediació que ha reclamat en els últims dies. Segons fonts consultades per l'ACN, aquest dimarts el Parlament no votarà un text sinó que la compareixença de Puigdemont servirà per aplicar la llei del referèndum, que en l'article 4.4 estableix que dins els dos dies següents a la proclamació del resultats de l'1-O «se celebrarà una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, els seus efectes i acordar l'inici del procés constituent».

tracking