Diari Més

Sáenz de Santamaría no descarta aplicar el 155 si el Parlament declara la independència

La vicepresidenta assegura que cal adoptar «mesures eficaces» que «perjudiquin el menys possible els catalans»

Imatge de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest 1 d'octubre.

El PSOE demanarà la reprovació de Sáenz de Santamaría per la repressió de l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha apuntat aquest dilluns que el seu executiu «estarà molt pendent» de la possible declaració d’independència per part del Parlament de Catalunya, i «adoptarà totes les mesures necessàries» per donar-li resposta. En aquest sentit, no ha descartat aplicar l’article 155 de la Constitució buscant el consens i suports d’altres formacions, perquè per posar-lo en marxa «fa falta molt criteri polític, molt consens dels grups i mesurar-lo en criteris d'eficàcia». Segons la vicepresidenta, cal adoptar mesures que «perjudiquin el menys possible» als catalans per «restaurar la llei i la democràcia». «Si aquest senyor proclama unilateralment la independència caldrà adoptar mesures, i aquesta decisió serà del govern d’Espanya. Provarem que altres ens acompanyin, però no es quedarà sense resposta», ha sentenciat.

Sáenz de Santamaría ha assegurat que «aquesta declaració d’independència no tindrà cap efecte» però a nivell de l’Estat «és important i té conseqüències», i el seu govern «adoptarà totes les mesures necessàries» per donar-li una resposta.

En tot cas ha advertit que «qualsevol mesura» que adopti el seu executiu «ha de ser eficaç i efectiva» i desplegar-se «amb el menor mal possible». «A nosaltres no ens fa falta demostrar fermesa», ha dit, sinó aplicar mesures que «perjudiquin el menys possible al conjunt dels catalans».

En aquest sentit ha alertat que «aplicar el 155 pot suposar moltes coses», perquè «és un article que diu molt poc i que s’ha estudiat molt poc», i «per tant falta consens polític amb els grups, i cal mesurar-les amb eficàcia».

Ha emmarcat aquesta possible decisió en una «estratègia a llarg termini» on hi té cabuda l’aplicació de l’article 155 però també «altres diferents, o moltes més» per garantir que a Catalunya «es compleixin aquestes obligacions, l’interès general, i que ho fem de manera eficaç i amb el menor dany possible».

Ha insistit que el seu govern «està preparat per a qualsevol circumstància» perquè davant el «fanatisme de Puigdemont» cal «situar-se en tots els escenaris». «Amb la seva actuació i la seva manera d’entendre la política i la societat catalana, està portant Catalunya no només a la fractura social, sinó a l’enfonsament», ha dit.

En aquest sentit ha apuntat que la seva formació manté converses sobre la qüestió amb el PSOE i Cs. «Estem parlant molt amb els grups constitucionalistes, que representen una immensa majoria de la població espanyola, i crec que és moment d’unitat».

Apel·la a la «sensatesa» i diu que els independentistes «estan espantats»

Segons la vicepresidenta, dins del sobiranisme hi ha «divisió, preocupació» i estan «espantats» però el govern espanyol no pot augurar que «triomfarà la cordura» i la «sensatesa». «La gent del seu entorn deu estar veient que no van enlloc i que perquè Puigdemont quedi com un màrtir ho pagarà Catalunya», ha dit.

Celebra la manifestació unionista

La vicepresidenta també s’ha felicitat per la manifestació unionista d’aquest diumenge, que va ser «un punt d’inflexió» on s’ha posat de manifest que existeix una societat civil que «no està d’acord amb el procés independentista» i que posen en qüestió que l’independentisme sigui la única veu a Catalunya.

«Per primera vegada la societat civil no independentista a Catalunya està començant a parlar i organitzar-se», i a partir d’aquí «cal seguir treballant» per «demostrar que hi ha pluralisme», ha dit.

tracking