Diari Més

Abertis, Cellnex i Colonial també canvien de domicili

Una vintena de companyies han decidit fer el trasllat, Grifols és l'única de l'Ibex que manté la seu a Catalunya

imatge de la seu d'Abertis situada

Abertis trasllada temporalment la seu social a Madrid per la «inseguretat jurídica» del paísACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consells d'administració d'Abertis, Cellnex Telecom i la immobiliària Colonial han decidit aquest dilluns traslladar la seu social de Barcelona a Madrid. Se sumen a les altres tres de l'Ibex 35 que ja van acordar canviar el domicili fora de Catalunya entre dijous i dissabte: Banc Sabadell, a Alacant; CaixaBank, a València; i Gas Natural, a Madrid. Així, Grifols és l'única companyia del selectiu espanyol que de moment manté el domicili social a Catalunya, si bé ha matisat en un comunicat que podria canviar-lo si l'escenari polític afectés la situació financera de la companyia. En total, ja són una vintena les empreses que han decidit fer el canvi.

Davant la possibilitat que Catalunya declari la independència, Torraspapel també ha decidit canviar la seu de Barcelona a Madrid; SegurCaixa Adeslas a Madrid; MRW l'ha traslladat a València; Idilia Foods, fabricant de Nocilla i Colacao, es planteja moure-la a Madrid. També s'han traslladat fora de Catalunya la seu de Lleida.net. Planeta canviarà de domicili social si hi ha una declaració d'independència.

Diverses companyies de l'òrbita de la Caixa han fet el mateix pas, com a mínim de forma temporal fins que duri la «inestabilitat» política: CaixaBank a València, Gas Natural, Abertis, Cellnex i Agbar a Madrid; i la Fundació la Caixa a Palma de Mallorca.

Altres empreses, com Eurona, Oryzon, Dogi, Banco Mediolanum, Arquia Banca o Service Point Solutions també van decidir prendre aquesta mesura la setmana passada, davant la possibilitat que hi hagi una declaració d'independència a Catalunya. D'altra banda, grans empreses com Freixenet i Catalana Occident estan valorant la possibilitat d'un trasllat de seu social.

La més contundent en afirmar que no traslladarà la seva seu social ha estat l'empresa bonÀrea que va assegurar divendres que no es planteja marxar tot i una possible declaració d'independència. El Grup Miquel assegura que no s'ho ha plantejat però també afirma que analitza l'evolució política «dia a dia».

La multinacional química i farmacèutica alemanya Bayer ha reclamat un «marc polític, econòmic i jurídic estable» que li permeti «assegurar el normal desenvolupament de la seva activitat» a Catalunya. La companyia, que actualment té ubicada a Sant Joan Despí la seva seu social, no ha volgut pronunciar-se específicament sobre un possible trasllat arran la situació política oberta pel referèndum de l'1-O.

El Consell de Ministres va aprovar divendres un decret urgent per facilitar que les empreses amb seu a Catalunya poguessin traslladar la seu social en alguna altra part de l'estat espanyol sense necessitat sense necessitat de sotmetre-ho a la junta d'accionistes. Des del dissabte al matí, totes les companyies poden canviar de seu social només amb un acord del consell d'administració.

Des de la setmana passada, una vintena d'empreses ja han anunciat que modifiquen la seva seu social. Es tracta d'un canvi que no implica moviment de treballadors i d'oficines i, segons el Govern, té un efecte mínim en la recaptació tributària a Catalunya.

tracking