Diari Més

Puigdemont compareixerà dilluns a les 10 hores al Parlament

El debat sobre el referèndum i les seves conseqüències serà l’únic punt de l’ordre del dia

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la tribuna del Parlament, en una imatge d'arxiu.

Puigdemont compareixerà dilluns a les 10 hores al ParlamentRafa Garrido

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà el proper dilluns davant el ple del Parlament de Catalunya per explicar com s’aplicarà el resultat del referèndum de l’1 d’octubre i les conseqüències que comporta. La Mesa, després de desestimar les reconsideracions de Cs, PSC i PPC, ha fixat que la compareixença demanada per JxSí i la CUP es produirà a les 10:00 hores del matí de dilluns vinent, i que serà l’únic punt a l’ordre del dia. Abans que el president prengui la paraula, però, el ple haurà de votar i aprovar que aquesta compareixença es porti a terme. Un cop fet això, Puigdemont tindrà temps il·limitat per explicar-se, i després cada grup parlamentari disposarà de 10 minuts per debatre sobre el discurs i el que proposi. Si el president torna a prendre la paraula, els partits tornarien a tenir torn de rèplica.

La compareixença del president no preveu que vagi associada a cap votació, perquè l’article 169 del reglament del Parlament –en virtut del qual s’apel·la a la intervenció de Puigdemont- preveu que únicament hi hagi un debat. Tot i això, cap la possibilitat que per complir la llei del referèndum i evidenciar que el Parlament «proclama els resultats» i «efectua la declaració formal de la independència de Catalunya i els seus efectes», el president o els grups independentistes proposin la votació d’un text, una proposta de resolució o la simple recepció dels resultats oficials de l’1-O. Això suposaria, a la pràctica, l’entrada en vigor de la llei de transitorietat, cosa que implicaria la declaració efectiva de la independència de Catalunya. Amb tot, aquesta és només una possibilitat que ni el Govern ni cap dels grups parlamentaris s’atreveixen a confirmar sense saber abans quin serà el discurs de Puigdemont davant el ple.

El recurs del PSC

El grup parlamentari del PSC està preparant un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) perquè considera que el ple fixat per al dilluns de la setmana que ve és «clarament il·legal». La portaveu socialista, Eva Granados, ha afegit que l'ordre del dia fa referència a una llei «suspesa» pel TC que, a més, divideix «profundament» la societat catalana. En aquest sentit, la dirigent del PSC ha assegurat que la majoria independentista i el Govern vulneren els drets dels diputats del Parlament. Granados ha subratllat que els socialistes estan «impotents, indignats i profundament preocupats» per la situació.

tracking