Diari Més

Diversos eurodiputats denuncien al Ple de l'Eurocambra la violència policial durant l'1-O

El Parlament Europeu debatrà aquest dimecres a la tarda sobre la Constitució, l'Estat de Dret i els Drets Fonamentals a Espanya, a la vista dels esdeveniments a Catalunya

Ple del Parlament Europeu aquest dimecres.

Diversos eurodiputats denuncien al Ple de l'Eurocambra la violència policial durant l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que el debat sobre la Constitució, l'Estat de Dret i els Drets Fonamentals a Espanya, a la vista dels esdeveniments a Catalunya no està previst oficialment fins aquest dimecres a primera hora de la tarda, la sessió parlamentària d'aquest matí ha estat marcada per nombroses referències a la situació i sobretot a la violència policial de diumenge. L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha afirmat que en el pròxim Consell [la cimera prevista a l'octubre] «hi haurà un president d'un estat membre que s'ha convertit en un gran problema i una vergonya per a Europa». «Parlo de Rajoy, que està violant els drets fonamentals i valors europeus a Catalunya», ha dit. «La Comissió Europea ha de condemnar els actes de violència que es van produir», ha exigit l'eurodiputat Ernest Urtasun, d'ICV.

Durant el seu torn de paraula Solé ha preguntat al vicepresident de la Comissió Europea Frans Timmermans si «ajudarà a aconseguir mediació per a trobar una solució» i ha avisat a la UE que si les institucions continuen dient que és un afer intern «corren el risc de batre el rècord mundial de convertir catalans proeuropeus en euroescèptics». «Visca Catalunya lliure», ha dit en català al final de la seva intervenció.

La violació de drets fonamentals durant el referèndum de l'1-O ha estat un dels temes més comentats durant el debat. L'eurodiputat Ernest Urtasun, d'ICV ha afirmat que «molta gent va tornar a sortir ahir als carrers pacíficament per denunciar la violència i per demanar que se'ls escolti. Vostès han d'escoltar-los», ha dit dirigint-se a la Comissió Europea i al Consell. «Demano en noms de molts catalans que obri de manera urgent vies de diàleg».

Per la seva banda, l'eurodiputat del PSC Javi López ha assegurat que el seu grup polític ha denunciat «l'ús desproporcionat de la força contra manifestants pacífics» durant el referèndum i ha afirmat que la UE ha d'apel·lar a «l'estat de dret i la llei» i ha de fer una crida a «trobar solucions polítiques com a europeus» mitjançant el «diàleg».

Per la seva banda, l'eurodiputat de Podem, Miguel Urbán, ha assegurat que l'1-O es va mostrar «de forma clara i contundent l'anhel de Catalunya per decidir el seu futur en llibertat i sense candaus». Urbán ha criticat la resposta del govern per la «violència policial i la vulneració de drets fonamentals a la UE amb l'única finalitat que els catalans no poguessin votar». També ha retret al govern espanyol «i els seus aliats» no oferir «una sortida democràtica» als catalans i ha instat Europa a «prendre partit obrint un diàleg entre iguals».

Javier Nart, de Ciutadans i vicepresident del grup parlamentari dels Demòcrates i Liberals, ha explicat durant el debat que «no hi ha democràcia sense llei», i ha reiterat que les solucions s'han de basar en el «diàleg i no en les confrontacions». Nart també ha subratllat que la situació en Catalunya no és només un «atac» contra la democràcia de l'estat espanyol sinó que també es tracta d'un «atac» a la Unió Europea. En aquesta línia, Esteban González Pons, vicepresident del grup del Partit Popular Europeu a l'Eurocambra, ha afirmat que l'estat espanyol «no necessita tuteles o mediacions amb polítics insurrectes». «És Espanya a qui li toca dialogar amb Espanya», ha sentenciat. En aquest sentit, ha recordat a la resta d'europarlamentaris que la decisió de si Espanya s'ha de «trencar» o de continuar «unida» pertany a «tots» els espanyols. «Europa està feta per unir, no per trencar», ha finalitzat.

L'eurodiputada d'IU Marina Albiol ha culpat al «règim del 78» com a causa principal del que està succeint a Catalunya. «L'estat de les autonomies no dóna resposta als desitjos de milions de persones», ha afirmat dient que Catalunya hauria de ser la que «obrís» les portes a un nou model territorial.

«S'han violat drets fonamentals», ha indicat, i apel·lat a les institucions a què «intervinguin» i «facilitin» el diàleg. Maria Lidia Senra, d'Alternativa galega de esquerda en Europa, ha explicat que «Espanya no està disposada a dialogar» i ha llegit en veu alta la missiva sobre la violació de drets fonamentals publicada per un grup independent d'observadors internacional. En la mateixa línia, Josu Juaristi, membre del mateix grup europarlamentari, ha indicat que la situació a Catalunya és un «assumpte europeu» i ha demanat a Europa que no «s'amagui» darrere de la llei i que «actuï». «Es necessita la implicació europea», ha conclòs. En aquesta línia, Izaskun Bilbao, del PNV, ha fet la petició d'incorporar a l'agenda europea el problema de Catalunya i ha animat a fer que s'apliqui el «diàleg» en la solució.

Per altra banda, durant les seves intervencions diversos eurodiputats estrangers de diferents grups parlamentaris han fet també referència a Catalunya i han condemnat l'ús de la «violència» diumenge.

tracking