Diari Més

Catalunya s'atura per protestar contra les actuacions policials de l'1 d'octubre

La vaga, a la qual se sumen ajuntaments, universitats, empreses i diversos col·lectius, no compta amb el recolzament d’UGT ni de CCOO

Imatge de les actuacions policials de l'1 d'octubre a Tarragona.

Catalunya s'atura per protestar contra les actuacions policials de l'1 d'octubreCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ajuntaments, consells comarcals, universitats i empreses d’arreu de Catalunya s’adheriran avui dimarts dia 3 a la vaga general que impulsen l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium i l’aturada general convocada per la Taula de la Democràcia per condemnar la violència exercida diumenge per part de Guàrdia Civil i Policia Nacional durant la celebració del referèndum. La vaga, que compta amb el suport de sindicats minoritaris, no comptarà, però, amb el recolzament d’UGT i CCOO, que han volgut deixar clar que l’aturada general convocada per la Taula per la Democràcia no és una vaga general i que el tipus d’aturada que es faci aquest dimarts s’ha de pactar en el marc de les empreses. «No es tracta de qui para més o menys», ha assegurat el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco.

En el cas dels ajuntaments, molts han anunciat que aturaran completament la seva activitat i la de tots els equipaments municipals, com és el cas d’Igualada, Manresa, Solsona, Vic, Cardona, Valls, Tortosa, Sant Carles de la Ràpita o l’Ampolla. Al mateix temps, aquests ajuntaments animen a la ciutadania, comerços, empreses i entitats dels municipis a sumar-se a l’aturada. En el cas de Vic, l’ajuntament ha informat a través d’un comunicat que l’activitat s’atura per «dignitat», mentre que l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha fet una crida a «sumar-se massivament a aquesta aturada general per la defensa dels drets del país».

En el cas de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha decretat serveis mínims per la vaga, d’una banda, i s’adhereix també a l’aturada convocada per la Taula de la Democràcia. Això voldrà dir que els equipaments municipals no essencials tancaran. És el cas de centres cívics, ludoteques, biblioteques o casals de gent gran, per exemple. En el cas dels centres escolars, serà decisió de cada escola. També se suspendran actes institucionals i reunions polítiques. «Com a ajuntament ens afegim a aquest clam d’aquesta taula unitària, ens sembla que aquestes respostes unitàries són necessàries. És important la màxima unitat per mostrar rebuig als fets de dilluns», va opinar ahir el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello.

L’aturada també es farà notar en els transports públics. En aquest cas, ahir es va rectificar a la baixa els serveis mínims que s’havien dictat dissabte, que passaran de cobrir el 50% del servei fins a situar-los en el 25% en el cas del servei del metro, autobús i ferrocarrils de la Generalitat (FGC) en hores punta (de 6.30 a 9.30 hores i de 17 a 20 hores), segons l’ordre dictada aquest dilluns pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. En el cas de Rodalies i Regionals operats per Renfe es mantenen en el 33%. En l’ordre d’aquest dilluns només es fa referència al servei de transport , inclòs els servei escolar, el de persones amb disminució i les línies regulars d’autobusos de transport urbà i interurbans. En la resta de sectors com hospitals i altres centres sanitaris, serveis funeraris, centres docents públics i privats no universitaris i llars d’infants i d’altres sectors es mantenen els serveis mínims que es van dictar en l’ordre publicada aquest divendres i ratificats en l’ordre publicada el dissabte.

En relació amb el servei de Renfe a llarga distància i AVE, el ministeri de Foment ha dictat també uns serveis mínims on es garanteix que els trens d’alta velocitat i les línies de llarga distància oferiran un servei del 76% de l’oferta habitual.

Per la seva banda, el sector universitari se sumarà aquest dimarts a l’aturada general, en la qual hi haurà universitats com la URV de tarragona o la Universitat de Val-Universitat Central de catalunya. També Metges de Catalunya, sindicat majoritari a la sanitat catalana, ha expressat la seva condemna a les actuacions policials de diumenge i s’adhereix a la vaga, igual que alguns advocats, com és el cas del Col·legi d’Advocats de Girona.

tracking