Diari Més

Rajoy trasllada a Sánchez i Rivera que cal «donar una resposta conjunta al desafiament independentista»

El president espanyol agraeix als dirigents europeus que hagin «donat suport en tot moment a l'ordre constitucional espanyol»

Imatge de Rajoy rebent a Sánchez per analitzar la situació després de l'1-O.

Sánchez reclama a Rajoy que obri una negociació «immediata» amb Puigdemont

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha iniciat la ronda de contactes anunciada diumenge rebent a Moncloa als líders de Cs, Albert Rivera, i PSOE, Pedro Sánchez. A tots dos, els ha traslladat que «cal seguir buscant una resposta conjunta al desafiament independentista» i els ha agraït la «lleialtat» mostrada cap a «l'ordre constitucional, amenaçat per la voluntat reiterada d'alguns de trencar la unitat d'Espanya». Rajoy, a més, es mostra disposat a estudiar «amb responsabilitat i lleialtat» les propostes de la resta de forces, tot i que no avança quina és la del govern espanyol. Segons un comunicat de la Moncloa, Rajoy agraeix els missatges de diferents líders europeus que, al seu entendre, han «mostrat un suport en tot moment a l'ordre constitucional espanyol». El president els ha traslladat que la «determinació» per impedir el referèndum «il·legal» contribueix a «mantenir l'estabilitat i la democràcia al conjunt de la UE». L'única referència als fets violents de l'1-O és per defensar amb «rotunditat» l'actuació de les forces de seguretat, recordant que «més de 400 agents han estat atesos».

Després de les trobades amb els líders de PSOE i Cs, Moncloa ha emès un comunicat on assegura que la voluntat de les reunions és «estudiar possibles respostes polítiques a la greu situació de desobediència institucional» que viu Catalunya.

Segons el comunicat, Rajoy els ha agraït la seva «sinceritat» a l'hora d'exposar les seves posicions. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat a Rajoy que obri una via de diàleg amb Puigdemont per trobar una sortida al conflicte. Per la seva banda, el líder de Cs, Albert Rivera, demana al govern espanyol que activi la via constitucional i apliqui l'article 155 per convocar eleccions autonòmiques.

Segons Moncloa, Rajoy ha traslladat a tots dos líders polítics «la conveniència de mantenir una voluntat de consens». Així mateix, considera que qualsevol resposta ha de ser «conjunta».

Reaccions europees

D'altra banda, Rajoy ha fet referència a les diferents reaccions que s'ha produït a Europa després dels fets del diumenge. El president fa referència a les converses mantingudes amb els presidents de la Comissió, el Consell i el Parlament Europeu i també amb el primer ministre francès, Emmanuel Macron, i valora que han servit per «explicar-los el fracàs del referèndum d'autodeterminació».

Així mateix, el comunicat afirma que Rajoy els ha agraït «el suport mostrat en tot moment per l'ordre constitucional espanyol», sense fer cap més referència a aquells missatges que han criticat l'actuació violenta de la policia.

tracking