Diari Més

Puigdemont exigeix «la retirada» dels policies i guàrdies civils enviats per a l'1-O

El Govern crea una «comissió especial d’investigació sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya» i anuncia que es personarà com a acusació particular en els casos de «violència»

El president, Carles Puigdemont, abans de començar la roda de premsa al Palau de la Generalitat.

Puigdemont exigeix «la retirada» dels policies i guàrdies civils enviats per a l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat ha acordat, a la seva reunió d’aquest dilluns, exigir al ministeri de l’Interior «la retirada» immediata de tots els efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola que l’Estat va enviar de forma extraordinària per l’1-O. «Han causat repressió i greus actes de violència contra un país que ha mobilitzat milions de persones sense cap incident», ha denunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha justificat la seva petició assegurant que «si el govern espanyol els va traslladar per a l’1-O i l’1-O ja ha passat, la seva feina ha acabat». «Havien de venir per un clima de desordre públic i hem demostrat que el desordre públic l’han causat ells. Si volem respectar que la violència no és el camí, que ho diu tothom menys el govern espanyol, el primer pas és que aquests efectius que han arribat impulsats per aquell ‘a por ellos’ no facin cap servei més aquí», ha sentenciat.

Puigdemont ha reclamat així que marxin els efectius supletoris i ha denunciat el «dispositiu amb un comportament sota sospita» pels episodis de càrregues policials durant l’1-O. En aquest sentit, el Govern també ha aprovat «denunciar la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia de l’Estat per lesions i danys», tràmits que se sumen a les querelles ja presentades contra la Fiscalia per usurpació de funcions i prevaricació.

Tot i no tenir encara una xifra del cost que creuen que tenen els desperfectes materials causats per les càrregues policials, Puigdemont ha garantit que el balanç es farà públic aviat perquè hi estan treballant per incloure-ho a la denúncia. Pel que fa als ferits i atesos víctimes de l’acció policial, el president ha detallat que «consten 893 persones ateses de diferents afectacions, quatre dels quals estan hospitalitzats i dues amb pronòstic reservat». A més, ha explicat que ja hi ha 73 denuncies de ciutadans interposades i que «està previst» que aquesta xifra creixi.

Precisament pensant en aquestes carreguen i en les víctimes, el Govern ha aprovat també la «creació d’una comissió especial d’investigació sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya». «Recollirem tota la informació, ingent i de tot tipus, des de les denuncies de ciutadans fins al material informatiu que acredita les violacions de drets», ha dit, tot afegint que aquest organisme també servirà per «acompanyar i reconèixer les víctimes de la brutalitat policial». «Són ciutadans catalans i europeus que estan protegits per la carta europea de drets humans, i mereixen que al menys el seu Govern els hi reconegui», ha conclòs.

A més, l’executiu ha anunciat que emprendrà «totes les accions legals fins a les últimes conseqüències per depurar les responsabilitats dels agents, dels comandaments i dels responsables polítics que han ordenat» l’operatiu i les càrregues de l’1-O. En aquest sentit, també ha concretat que serà el Govern qui es personarà com a acusació particular en tots els casos i «donarà tota la cobertura que calgui» a les víctimes. «L’1-O hi va haver una jornada de violència gratuïta com no havíem conegut al menys en els darrers 40 anys, no es pot tornar a repetir i no pot quedar impune», ha conclòs.

tracking